MENIU

Circul continuă. Comisia Iordache, vot favorabil pentru secția specială dedicată magistraților

Parlamentul în plin scandal

A doua zi de scandal, în Parlament, pe legile Justiţiei. Comisia specială privind legile justiției, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, a dat vot favorabil (cu 12 voturi „pentru” și 5 voturi „împotrivă”) propunerii transmise de Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) privind înființarea unei Secții speciale pentru investigarea "infracțiunilor din justiție", cele comise de judecători și procurori.

După moartea Regelui Mihai, PSD a anunțat că renunță la toate acțiunile politice, nu însă și la legile justiție.

După ce, miercuri, aleşii s-au certat ca la uşa cortului pe prevederile pachetului de legi, peste noapte au apărut alte amendamente care au pus gaz de foc în scandalul controversatei reforme. 

"Aseară la ora 0,30 o parte din membrii comisiei am primit pe mail o serie de amendamente propuse de UNJR privind înființarea unei secții speciale de anchetă a magistraților în cadrul Parchetului general. Potrivit acestor amendamente, practic competența DNA în cazul in care în fapte de corupție sunt implicate magistrați este evaporată, este o lovitură care se încearcă la adresa competenței DNA. Ne vom opune acestei inițiative", a declarat la Realitatea TV senatorul PNL Cătălin Predoiu.

Aleşii vor, mai nou, să oblige DIICOT să prezinte anual un raport Ministerului Justiției, iar Ministerul să transmită concluziile în Parlament. Decizia a fost luată în comisia care modifică legile justiției.

Alte modificări aduse la Organizarea judiciară în Comisia Iordache. Pentru a fi procuror la DIICOT va fi nevoie de opt ani experiență. Acum e nevoie de șase ani de experiență. De asemenea, în cadrul DNA se pot înființa servicii teritoriale doar cu avizul secției pentru procurori a CSM.

Articole votate pe bandă rulantă și circ, ieri, în Camera Deputaților, la dezbaterile pe legea privind statutul magistraților. După zece ore de discuții, deputații au reușit să termine, în miez de noapte, dezbaterile pe amendamente și articole. Fără a da, însă, și votul final.

Mai multe articole despre:
legile Justitiei comisia iordache