MENIU

Ciolacu: Reformele se află în PNRR. Nimeni nu le discută și nu încearcă să le schimbe. Precizări importante despre supraimpozitare

Marcel Ciolacu / Foto: Inquam Photos

Liderii Coaliției discută intens zilele acestea măsurile de austeritate menite să acopere gaura uriașă de la bugetul de stat. De departe, unul dintre subiectele care au încins spiritele în interiorul partidelor care formează Coaliția s-a referit la supraimpozitarea veniturilor mai mari decât salariul președintelui României. Liderul PSD Marcel Ciolacu a făcut, miercuri, câteva precizări importante legate de măsurile de reducere a cheltuielilor purtate în interiorul Guvernului, subliniind că "este normal să avem un astfel de dialog în Coaliție și să decidem pe fiecare punct în parte ce considerăm ca e oportun și ce nu".

"Reformele se afla in PNRR. Nimeni nu discuta reformele si nimeni nu va incerca sa le schimbe. Sunt si masuri pe care vom incerca sa le luam imediat. 

Sunt si discutii menite sa previna daca va fi o iarna mai grea, daca lucrurile in Ucraina vor lua o alta intorsatura. Mie nu mi-ar fi placut sa ne laudati ca stim ca oamenii politici nu trebuie laudati, dar sa vedeti aceasta abordare responsabil", le-a spus liderul PSD jurnalistilor. 

El a dat si cateva exemple privind masurile pe care le au in vedere reprezentantii Coalitiei, si aici vorbim despre faptul ca nu vor mai exista persoane care sa fie doar intr-un singur consiliu de administratie, iar indemnizatia pentru doctoratele se va da doar daca activezi in domeniul in care ai doctoratul. (...)

"Mi se pare incorect sa ai pensie de peste 20.000 lei, sa mai iesit si la pensie la 45 de ani - exact in maturitate profesionala - si sa ai un cumul de venituri de o suma care depaseste venitul presededintelui Romaniei. Acest lucru nu este normal.

Este incorect ca in acest moment anumite prsoane cumuleaza pensii de judecatori, de parlamentari (...) Astfel de situatii nu sunt sanatoase intr-o societate in care dorim sa ne crestem copiii. Atunci vedem latura constitutionala. Daca nu e cazul (de neconstitutionalitate - n.r.), mi se pare corect sa venim cu o supraimpozitare a celor care depasesc (venitul presedintelui tarii - n.r.). Nu este o limitare. Vorbesc de cumul pensiei si al salariului. Anumite structuri ale statului au niste dispozitii venite de la UE ca sa respecte o anumita salarizare. Acea salarizare depaseste venitul presedintelui Romaniei. Principalul bugetar al statului e presedintele Romaniei. E ales de populatie (...). In Romania nu ne permite sa avem aceste venituri, asadar venim cu o impozitare suplimentara", a aratat social-democratul.