MENIU

Cine vrea să căpușeze industria de apărare. Cum a pierdut România 13 miliarde de euro

Claudiu Nasui

Industria de apărare românească din subordinea Ministerului Economiei se îndreaptă cu pași mari spre colaps. Sindicaliștii spun că, în prezent, gradul de încărcare al acestui sector cu comenzi militare este de doar 4 procente, iar, din 406 milioane de lei solicitați pentru investiții, fabricile din industria de apărare au primit doar 6 milioane. Constantin Bucuroiu, președintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică, vorbește despre o lipsă de interes pentru acest domeniu din partea ministrului economiei, Claudiu Năsui.

„Ministrul Năsui, total nepregătit”

Constantin Bucuroiu: „A venit la întâlnirea cu noi total nepregătit. Această întâlnire a acceptat să o avem doar după ce am amenințat că ieșim în stradă. Deși societățile din industria de apărare țin de Ministerul Economiei, aici ne lovim de un zid, în timp ce cu Ministerul Apărării Naționale avem o relație foarte bună.”

Și, în vreme ce sindicaliștii luptă să găsească soluții pentru salvarea acestui domeniu, Claudiu Năsui hotărăște să dea Industria de Apărare pe mâna secretarilor de stat. Astfel, printr-un ordin de ministru de acum patru luni, Daniela Nicolescu și Carmen Fătu au fost desemnate să se ocupe de relația cu Parlamentul și de Industria de Apărare. Cea din urmă a primit dreptul să facă angajări și concedieri după cum dorește, fără să-l mai implice și pe ministrul USR.

Conform flux24.ro, Carmen Fătu ar fi pornit deja un amplu proces de înlocuire a membrilor Consiliilor de Administrație din companii cu persoane din afara industriei, în special din cadrul Fondului Proprietatea de Stat, instituție din care provine și secretarul de stat Fătu. Mai grav, unii membri ar veni și din cadrul unor firme specializate în derularea procedurilor de insolvență și ONG-uri la care Fătu ar fi în conducere.

Printre firmele ministerului Economiei care au primit directori noi se numără Fabrica de arme de la Cugir, Automecanica Moreni, fabrica specializată în producția de vehicule blindate și Electromecanica Ploiești, uzina care produce rachete.

Jurnaliștii de la flux24.ro vorbesc despre o acțiune concertată a ministrului Economiei pentru a controla companiile care dețin active atractive și ușor de vândut. Sub motivul eficientizării companiilor, respectivele active ar urma să fie lichidate prin intermediul unor firme dedicate domeniului. Dar Claudiu Năsui spune că este ministrul care ferește banul și bunul public de interese obscure.

Claudiu Năsui: „Dezmățul pe banii contribuabilului s-a încheiat. Oare chiar credeați că facă faceți o moțiune o să mă opresc și o să finanțez clientela dumneavoastră? Sau că o să încep să dau bani la grupuri de interese dacă dați telefoane și puneți presiune? Absolut deloc. Voi continua mai putenic și exact asta voi face.”

În acest timp, industria de apărare rămâne cu probleme uriașe nerezolvate. România este singura țară care nu a atras fonduri europene pe zona de Apărare. Din cele 13 miliarde de euro disponibile, țara noastră nu a luat niciun ban.

Mai multe articole despre:
nasui culisele statului paralel