MENIU

Războiul gazelor - Avem sau nu suficiente gaze pentru iarnă? Ce spun actorii din piață

Gazele ar putea deveni insuficiente în cazul unei ierni grele, iar unii consumatori industriali vor trebui deconectați pentru a se asigura alimentarea cu prioritate a populației, însă Guvernul nu are un plan de urgență pentru această iarnă, a declarat, joi, directorul general al Engie România, Eric Stab, la audierile din Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

În schimb, Guvernul susține că cantitatea de gaze aflată în acest moment în depozitele de gaze este mai mare decât necesarul estimat pentru această iarnă, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Energiei Robert Tudorache, în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă a activității Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

"Conform hotărârii de Guvern, avem obligația de a înmagazina pentru această iarnă o cantitate de gaze de două miliarde de metri cubi. În acest moment, avem în depozite 2,23 miliarde de metri cubi, astfel că obligația de înmagazinare este depășită, ca în fiecare an", a spus Tudorache, conform Agerpres.

Șeful Engie a început prin a spune că pe piață există o cantitate limitată de gaze, iar în timpul verii s-au realizat puține tranzacții pe piața centralizată.

"Dacă va fi o iarnă grea, va fi suficient gaz pentru la iarnă? Nu suntem siguri. Sperăm, dar nu avem nicio garanție", a spus Stab.

Potrivit acestuia, în condițiile unui deficit, singura soluție este deconectarea unor consumatori, însă a atras atenția că Guvernul nu a elaborat un plan de urgență pentru iarna viitoare.

Președintele Comisiei de anchetă, Iulian Iancu, l-a întrebat de ce obligația de înmagazinare este de două miliarde de metri cubi, în condițiile în care România dispune de o capacitate totală de stocare de 3,1 miliarde de metri cubi.

"Obligația de înmagazinare este decisă în funcție de consumul estimat. Anul trecut, de exemplu, am depășit cu 500 de milioane de metri cubi obligația de înmagazinare", a explicat Tudorache.

Miercuri, Romgaz a informat că are înmagazinată în prezent o cantitate de gaze naturale de 633,83 milioane metri cubi de gaze, dublu față de obligația stabilită prin Ordinul Autorității Naționale de reglementare în Energie, potrivit reprezentanților companiei.

Mai multe articole despre:
null