MENIU

Cine este Șerban Valeca, propunerea PSD pentru Educație?

<p>&Icirc;ncă un fost ministru al lui Năstase revine pe post. Cine este Şerban Valeca, propus la Educație</p>

Șerban-Constantin Valeca este inginer de profesie și antrenor de arte marțiale. Numele lui Valeca a fost vehiculat și anul trecut pentru portofoliul Cercetării, preluat în final de Nicolae Hurduc. Șerban Valeca îi va urma astfel Ecaterinei Andronescu, după interimatul lui Daniel Breaz, ministrul Culturii. Decizia numirii lui Valeca la Ministerul Educației a fost luată în ședința Comitetului Executiv al PSD de vineri, 23 august. 

Șerban Valeca s-a numărat printre preferații liderilor PSD în ceea ce privește cercetarea românească. Acesta a mai fost ministru al Cercetării și Inovării în primul guvern PSD după alegerile din 2016, în Cabinetul Sorin Grindeanu, din 4 ianuarie 2017 până în 29 iunie 2017. La capitolul realizări ale mandatului de la Cercetare, Valeca a fost criticat de opoziție, dar și de universitari, care i-au reproșat bugetul redus și amânarea finanțării proiectelor de cercetare. 

Liderul PSD Argeș a fost și ministru delegat pentru activitatea de cercetare în Cabinetul condus de Adrian Năstase din decembrie 2000 până în iunie 2003.

De asemenea, Șerban Valeca este la al patrulea mandat de parlamentar PSD. Are la activ și un mandat de deputat, de doar opt luni, validat în februarie 2000.

Este vicepreședinte al Senatului din 21 noiembrie 2018.

Este președinte PSD Argeș din septembrie 2015. Ca lider de filială a avut însă parte și de critici. În ultimul an a fost ținta reproșurilor deputatului Cătălin Rădulescu, care viza și șefia PSD Argeș. Rădulescu a demisionat din funcția de vicepreşedinte al PSD Argeş pe 18 februarie, nemulțumit de schimbarea conducerii de la Finanțele Publice Argeș. El a declarat la şedinţa CEx al PSD Piteşti că „domnul președinte Valeca nu dorește să promoveze oameni din organizația județeană. Urăște acest lucru, nu vrea să fie nimeni important la Bucureşti”. https://www.realitatea.net

După ce  PSD i-a interzis lui Cătălin Rădulescu ieșirile publice din cauza declarațiilor nepotrivite din timpul campaniei electorale pentru europarlamentare, Valeca nu a pierdut ocazia să-l avertizeze. „Cătălin Rădulescu a fost în echipa centrală de comunicatori. După campanie a ieşit cu acea declaraţie total nepotrivită, şi-a scos din sărite toţi colegii. În CEX s-a decis ca el să nu mai dea niciun fel de declaraţie. I-am transmis. Eu sper să înţeleagă”, a precizat atunci Şerban Valeca, în timpul unei conferinţe de presă. https://www.realitatea.net

Șerban Valeca este doctor în Științe inginerești la Universitatea Politehnica din București, specializat în inginerie nucleară și absolvent al cursului postuniversitar în specializarea “Conducerea strategica în domeniul securității naționale” la Colegiul Național de Apărare.

A fost Guvernator al României la Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Dar a fost și președinte european al United World Karate Federation.

Înainte de 1989 a fost diriginte de șantier, șef de instalație stand testare elemente combustibile nucleare (1983); atestat ca inginer tehnolog (1988), potrivit CV oficial. https://senat.ro

A fost și director la Institutul de Cercetari Nucleare Pitești (1992); membru al Comisiei Guvernamentale de analiză a stadiului lucrărilor de la Unitatea nr. 1 Cernavodî (1995); director general adjunct - Regia Autonoma Pentru Activități Nucleare (1998); coordonator al "Acordului de cooperare in domeniul nuclear" intre Departamentul Energiei al SUA și Ministerul Industriei și Comerțului (1999).