MENIU

Cine era Andrei Karlov, ambasadorul rus ucis la Ankara

Andrei Karlov

Ambasadorul rus în Turcia, Andrei Karlov, ucis luni seară în Ankara, ocupa această poziţie de 3 ani, după ce anterior fusese şeful diplomaţiei ruse în Coreea de Nord.

Ambasadorul rus în Turcia, Andrei Karlov, a fost ucis de un atacator înarmat, luni seară, în timp ce ținea un discurs la vernisajul unei expoziții de fotografie din Ankara.

Asasinul a strigat "Nu uitați de Alep, nu uitați de Siria!" după ce l-a împușcat pe diplomat, iar Rusia a catalogat atacul drept un act terorist.

Dar ce știm despre Andrei Karlov și care era rolul sau în Turcia? Karlov era ambasadorul Rusiei în Turcia din iulie 2013, potrivit biografiei sale de pe site-ul Ambasadei ruse.

S-a născut la Moscova, în 1954, și și-a început cariera în diplomație când avea doar 20 de ani, după ce a absolvit Academia Diplomatică și Institutul de Relații Internaționale din capitală rusă.

Anterior, Karlov fusese ambasadorul Rusiei în Coreea de Nord. Era căsătorit și avea un fiu. Potrivit agențiilor ruse de presă, soția să a leșinat și a ajuns la spital după ce a aflat de moartea diplomatului.

Richard Moore, ambasadorul britanic în Turcia, l-a descris pe Karlov într-o postare pe Twitter după atac că fiind un om calm, profesionist și ospitalier, scrie Ziare.com.

Lui Karlov i s-a cerut in mod repetat sa incerce sa diminueze tensiunile create de interventia Rusiei in razboiul din Siria.

Istoricii spun ca uciderea lui Karlov a fost primul asasinat al unui ambasador rus de la Piotr Voikov incoace. Voikov, trimis sovietic in Polonia, a fost impuscat mortal in Varsovia in 1927.

Mai multe articole despre:
ambasador rus atentat ankara Andrei Karlov