MENIU

Cine atacă Realitatea TV - episodul 2: Legăturile lui Elan Schwartzenberg cu Radu Mazăre

Cine atacă Realitatea TV - episodul 2: Legăturile lui Elan Schwartzenberg cu Radu Mazăre

Să fii independent editorial presupune, pe lângă satisfacții, și atacurile de rigoare. Atacuri venite într-un context în care toți cei suspecți de corupție și care pot fi condamnați și-au unit forțele ca să siluiască Justiția. Iată însă cine vorbește despre Realitatea TV. Astăzi, al doilea episod. Vă arătăm legăturile lui Elan Schwartzenberg cu fostul primar al Constanței Radu Mazăre și cu un alt om de afaceri, Avraham Morgenstern. Vizați în aceeași investigație penală a DNA, toți trei au fugit din țară. 

Ajunși să împartă acuzațiile de corupție, Radu Mazăre și oamenii de afaceri Elan Schwartzenberg și Avraham Morgenstern fac afaceri încă din anii '90. 

"Cu fraţii Mazăre fac afaceri de la Revoluţie până astăzi. Mi-au făcut propuneri de investiţii. Pe unele nu le-am acceptat, două le-am acceptat. Am finanţat 30 de hectare de plajă în Brazilia, proprietatea mea. Am lucrat şi cu Avi din 98. Avi avea o problemă cu limba română. Are o problemă de timiditate şi dorea să îşi securizeze viitorul în care ar fi fost concediat. Apela la mine şi îşi externaliza servicii către mine, chiar şi atunci când putea să le rezolve singur", spune Elan Schwartzenberg.

La un moment dat, afacerile par să fi luat o turnură penală. Cel puțin asta spun procurorii anticorupție, care i-au luat în vizor pe toți trei, în aceeași investigație.

DNA acuză că, în 2011, Elan Schwartzenberg l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Avraham Morgenstern să îl mituiască pe fostul primar din Constanța, Radu Mazăre. 175.000 de euro ar fi fost puși pe masă pentru ca Morgenstern să obțină, cu ajutorul fostului edil, contractul pentru construirea Campusului Social Henri Coandă din Constanța. Un proiect uriaș, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro.

Prieten atât cu Morgenstern, cât și cu Mazăre, Elan Schwartzenberg ar fi mijlocit relația dintre aceștia. Mai mult decât atât, ar fi intermediat mita cu ajutorul unor societăți offshore. Schwartzenberg admite că a făcut afaceri de milioane de euro cu cei doi, dar spune că acuzațiile sunt false. Și că, de fapt, banii trimiși lui Mazăre erau pentru altceva. 

"Eu am trimis în contul fraţilor Mazăre 175.000 de euro în diverse tranşe şi sume, care n-au nicio legătură cu bani primiţi de la Avi Morgenstern. Eu în viaţa mea n-am primit 175.000 de euro de la Morgenstern, pe care i-am transmis lui Mazăre", spune Elan Schwartzenberg.

DNA a trimis o parte a investigației în instanță, dar procesul nu s-a încheiat încă. Mazăre și Morgenstern sunt judecați la Curtea Supremă. Suspiciunile la adresa lui Elan Schwartzenberg sunt încă cercetate de procurorii anticorupție. 

Culmea este că deși erau deja intrați în vizorul justiției, toți trei au reușit să se facă nevăzuți. 

Încă din 2016, Elan Schwartzenberg se ascunde în Israel. La scurt timp după ce au realizat că le-a scăpat printre degete, autoritățile din România l-au dat în urmărire internaționlă. Cât despre Morgenstern... acesta a fugit din țară înainte să fie condamnat într-un alt dosar, de evaziune fiscală. La mijlocul lunii decembrie anul trecut, el a fost capturat în Argentina, la Buenos Aires. În România, însă, nu a fost încă adus. Radu Mazăre nu a stat nici el să își rezolve problemele în țară. Înainte de Revelion s-a urcat în avion și dus a fost. Din Madagascar, a transmis că în România este persecutat politic și că cere azil în exotica țară.

Un lucru este cert. Aventura penală nu a șubrezit prietenia dintre fostul primar și Elan Schwartzenberg. Nu degeaba Mazăre stă, în Madagascar, pe proprietatea omului de afaceri, după cum chiar acesta susține. 

"M-a sunat înainte de Revelion să îmi ureze "La mulţi ani" şi să fiu printre primii cărora le spune că el a decis că nu mai suportă să aibă zeci de mii dosare, că cere azil acolo", mai spune Elan Schwartzenberg.

Afacerea cu iz penal va fi lămurită în cele din urmă. Însă, dacă nu sunt aduși în țară, riscul ca cei trei să nu execute pedeapsa este uriaș.

 
Mai multe articole despre:
Realitatea Tv Radu Mazăre Elan Schwartzenberg