MENIU

Cine ar putea conduce Ministerul Sănătății. Rafila: "Portofoliul trebuie ASUMAT și nu respins..."

În ultima perioadă se vehiculează tot mai des numele lui Alexandru Rafila, de profesie medic, în prezent parlamentar PSD și, totodată, fost reprezentat al României la OMS, pentru preluarea portofoliului de la Sănătate, un minister greu încercat în această perioadă ca urmare a pandemiei de coronavirus. Într-o declarație oferită în exclusivitate Realitatea PLUS, Rafila a ținut, astăzi, să facă lumină în acest caz. 

Întrebat despre posibilitatea de a prelua Ministerul Sănătății în viitorul guvern, conform informațiilor vehiculate în spațiul public în ultima perioadă, și luând în considerare conta de încredere de care se bucură în rândul românilor, care o depășește pe cea a președintelui Iohannis, fostul reprezentat al României la OMS a precizat: "Trebuie să plecăm de la un principiu: Ministerul Sănătății (MS) trebuie condus de o persoană care cunoaște sistemul și care are abilitatea de a găsi soluții (...).

Dacă PSD va consideră că eu sau alt coleg de-al meu suntem potriviți, pentru că mai sunt în partid și alți colegi medici cu abilități deosebite (...). Oricare dintre noi cred că putem să ne asumăm acest portofoliu. El trebuie asumat și nu respins, dar acest lucru se poate face doar dacă există o majoritate consistentă, dar el trebuie să beneficieze și de pârghii.

Eu pot să mă angajez dacă am niște garanții legate de finanțarea programelor de sănătate, și în ceea ce privește gestionarea pandemiei cu resurese. Fără resurse și fără bună-voință cred că această pandemie nu poate fi depășită". 

În opina sa, s-a ajuns la situația dezastroasă din prezent generată de sute de decese zilnice asociate COVID-19 și mii de infectări cu virusul SARS-CoV-2 ca urmare a unui "mix de cauze".