MENIU

Cine anchetează SPP? Jumătate dintre membrii comisiei, fără studii de apărare sau experienţă

Jumătate dintre membrii comisiei care se va ocupa de anchetarea Serviciului de Pază și Protecție nu au studii de apărare sau experiență în domeniu. Parlamentarii sunt: avocați, chimiști, economiști sau chiar foşti jurnalisti, repartizaţi până acum doar în comisiile juridice, de IT sau de... agricultură. Asta în condițiile în care situația putea fi tranșată, potrivit legii, în comisiile de Apărare. Sau la Parchet, spune procurorul general, unde Liviu Dragnea ar fi trebuit să facă o sesizare, dacă avea probe. 

În comisia care va ancheta activitatea SPP au fost desemnați 14 politicieni, de la toate partidele. Opoziția a votat împotriva înființării comisiei, dar și-a desemnat oameni ca să supravegheze.

Șapte din cei 14 membri nu au nicio legătură cu apărarea. Mulți dintre ei sunt avocați și membrii în comisiile juridice ale parlamentului.

Printre membri există și un absolvent de chimie, care face parte din Comisia de Agricultur a Camerei Deputaților, dar și un fost șef de atelier de la metalurgica Sibiu. Din comisia SPP face parte și social democratul Liviu Pleșoianu, specialist in marketing, de profesie jurnalist.

Puțini sunt cei care au și experiență pe apărare. Senatorul Daniel Butunoi a fost ofițer MAPN, iar deputatul Eugen Neață a fost șef al poliției din Râmnicu Vâlcea.

În rest, aleșii au legătură cu domeniul prin prisma studiilor făcute - Academia Națională de Informații, master în securitate sau Colegiul Național de Apărare.

Doi dintre parlamentari au fost repartizați în comisia SPP doar pentru că sunt membrii în comisia de apărare. Este vorba despre un economist, deputat USR și un student la asistență sociala, deputat UDMR.

Comisia care anchetează SPP a fost înființată la inițiativa PSD, după ce Liviu Dragnea l-a acuzat pe șeful Serviciului de spionaj politic.

Înființarea comisiei a fost contestată de liberali, iar CCR discută sesizarea în 14 martie.

 
Mai multe articole despre:
0 SPP Liviu Dragnea comisie anchetare spp