MENIU

Cimitirul din Valea Uzului a fost demolat! Ce se va întâmpla cu crucile eroilor români

Cimitirul din Valea Uzului a fost demolat. Foto: Kun Kipcsak

Cimitirul de Valea Uzului a fost demolat. Primarul orașului Dărmănești a trimis o echipă să demoleze crucile amplasate ilegal în 2019. Autoritățile locale au pierdut toate procesele deschise, după ce au cheltuit fonduri publice și au ridicat cruci într-un cimitir care ține de altă localitate. 

Crucile ridicate cu excavatorul vor fi duse la cimitirul eroilor din Bacău.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a anunţat, joi, 29 iunie, că Primăria Dărmăneşti a pus în aplicare sentinţa definitivă a Curţii de Apel Bacău şi a înlăturat crucile din cimitirul de la Valea Uzului pentru eroii români, dar şi monumentul amplasat în incintă.

„Aş dori să fac un anunţ important. Astăzi sunt la Bruxelles şi am aflat de la colegii mei că astăzi dimineaţă, Primăria Dărmăneşti a pus în aplicare, a executat sentinţa irevocabilă şi definitivă a Curţii de Apel Bacău pentru lucrarea executată ilegal pe terenul comunei Sânmartin, trebuia să mute de acolo ce lucrare a realizat”, a scris Borboly Csaba pe pagina personală de Facebook.

Crucile pentru soldații români ridicate la Valea Uzului au făcut parte dintr-un proiect depus de primăria Dărmănești și finanțat ulterior de Ministerul Culturii. Pe 10 februarie, Curtea de Apel Bacău a stabilit printr-o decizie definitivă ca toate crucile să fie demolate.

„Adevărul a învins! Crucile de beton trebuie demolate! Astăzi a fost luată o decizie legală în procesul Valea Uzului, cu subiectul demolării crucilor. Deci, potrivit acestei decizii, crucile de beton ridicate ilegal trebuie demolate”, scria acum câteva luni Antal Arpad, primarul din Sfântu Gheorghe, pe Facebook.

Primăria din Dărmănești s-a judecat cu primăria din Sânmărtin, un ONG pentru protecția minorităților cu CJ Harghita și cu Prefectura Bacău vizavi de legalitatea amplasării crucilor pentru eroii români în cimitirul eroilor de la Valea Uzului. În urma deciziei instanței, autoritățile din Sânmărtin, care au susținut constant că cimitirul Valea Uzului se află pe teritoriul lor, pot demola crucile.

Autorizația de construire pentru cimitirul militar Valea Uzului a fost declarată ilegală de instanțele de judecată. Judecătorii au decis demolarea celor 50 de cruci de beton.

Cimitirul a fost sfințit în anul 2019, când s-au finalizat lucrările. Atunci a fost un scandal uriaș cu localnicii maghiari din Harghita. 

Gest sfidător. Președintele CJ Harghita a sărbătorit cu bere decizia demolării crucilor românești din Valea Uzului - VIDEO

Mai multe articole despre:
cimitir valea uzului eroi