MENIU

CHINEZII sunt supărați pe miliardarul Elon Musk! Stația Spațială Chineză la un pas de ciocnire cu sateliții Starlink

Starlink FOTO: NASA

Cetățenii chinezi s-au dezlănțuit luni pe internet împotriva ambițiilor spațiale ale miliardarului Elon Musk, fondatorul Tesla, după ce China s-a plâns că stația sa spațială a fost nevoită să facă anumite manevre pentru a evita coliziunea cu sateliții lui Musk lansați prin programul Starlink, a relatat agenția Reuters.

La începutul acestei luni, China a depus la agenția ONU care se ocupă de probleme în spațiu un document în care afirmă că sateliții din rețeaua Starlink au avut două „întâlniri la mică distanță” cu stația spațială chineză, la 1 iulie, respectiv 21 octombrie.

„Din motive de siguranță, stația spațială chineză și-a activat preventiv sistemul de control pentru evitarea coliziunii”, susține China în documentul publicat pe site-ul Biroului ONU pentru afaceri spațiale.

Acum, într-o postare pe platforma chineză de microblogging Weibo, asemănătoare cu Twitter, un utilizator spune, luni, că sateliții Starlink sunt „doar o grămadă de gunoi spațial”, în timp ce un altul îi descrie drept „arme americane de război spațial”.

Agenţia spaţială NASA a fost nevoită sa anuleze, la sfârșitul lunii noiembrie, o ieşire a astronauţilor săi în afara Staţiei Spaţiale Internaţionale, invocând riscuri de coliziune cu deşeuri spaţiale. 

Elon Musk a publicat atunci un mesaj pe Twitter în care a dezvăluit că orbitele unora dintre sateliţii săi din reţeaua Starlink au fost modificate pentru a reduce posibilitatea unor astfel de coliziuni.

 

Mai multe articole despre:
starlink sateliti ciocnire spațiu