MENIU

China a găsit un înlocuitor pentru Putin? Pe cine ar putea susține Xi Jinping la vârful Kremlinului

Vladimir Putin și Xi Jinping

Liderul chinez Xi Jinping pare să fie împins de evenimentele de pe frontul ruso-ucrainean să pregătească o soluție de rezervă pentru a menține controlul asupra Kremlinului. De aceea ar fi început să-l curteze pe premierul rus Mihail Mișustin.

Xi și Mișustin s-au întâlnit deja de două ori în ultimele luni și de fiecare dată liderul chinez a nesocotit protocolul acordând prea multă atenție personală șefului guvernului lui Putin, relatează Ziare.com care citează  publicația Insider.

Potrivit sursei citate, prima întâlnire individuală a avut loc în timpul vizitei liderului chinez la Moscova. Într-o țară în care totul e controlat de Kremlin, întâlnirea cu șeful cabinetului de miniștri ar părea o pierdere de timp.

Presa mondială presupune că este vorba despre pregătirea unui așa-numit plan de rezervă pentru Moscova, de care Beijingul ar putea avea nevoie mult mai devreme decât se aștepta.

Publicația Insider descrie două scenarii prin care Putin pierde puterea.

Rusia este inundată de zvonuri despre o lovitură de stat militară în cazul eșecului campaniei ucrainene.

Un altul este legat de sănătatea lui Putin.

„Pe fundalul zvonurilor despre boala președintelui rus sau așteptarea unei lovituri de stat, Xi încearcă să stabilească relații mai strânse cu potențialii succesori ai președintelui rus”, afirmă Insider. Cu toate acestea, nici această publicație, nici altele nu explică de ce ochiul atotvăzător al Beijingului l-a ales pe Mișustin în mod special.

Mișustin nu a primit un acord clar din partea Chinei pentru conducta de gaz din Siberia în China. Acest proiect a fost o mare speranță a lui Putin, prin care ar putea compensa scăderea bruscă a veniturilor din gaze. În schimb, Xi, blocând construcția gazoductului, se joacă pur și simplu cu Putin pentru a sublinia dependența Rusiei de China. În final, liderul chinez va binecuvânta acest proiect, dar numai atunci când va scădea prețul la nivelul ideal pentru el, scrie analistul Orest Sohar.

Putin își pregătește propriii ”moștenitori” pentru anul 2031, aceștia sunt copiii mai multor apropiați, precum Patrușev, Ivanov și alți membri ai Consiliului de Securitate al Federației Ruse. Însă, evident, Xi nu ține cont de scenariile Kremlinului, preferându-l pe al său, adică unul alternativ.

În lumea tulbure a relațiilor ruso-chineze, este foarte dificil să găsești informații fiabile despre adevăratele intenții ale liderilor acestor țări, prin urmare, diverse semnale subtile și informații imprevizibile oferă analiștilor un motiv pentru a construi tendințe schematice în dezvoltarea evenimentelor.

În cazul unui tranzit de putere, Mișustin are avantaje ”externe” față de favoriții lui Putin,  mai arată sursa citată.

Mai multe articole despre:
china inlocuitor putin xi jinping