MENIU

Nu se poate guvern politic cu premier tehnocrat? Sigur că se poate

Preşedintele Iohannis a declarat că vrea guvern politic, lucru pe care unii s-au grăbit să-l califice drept o garanţie că dispare tehnocraţia. Face asta imposibil scenariul Cioloş premier peste un guvern politic? Nici vorbă. O analiză de Costi Rogozanu.

A spus Iohannis că vrea guvern politic, dar a zis ce profil va avea premierul? O opinie VoxPublica:

Toată lumea luptă în culise și mimează bătălii electorale. Asta nu înseamnă doar servicii, înseamnă că o luptă care trebuia să fie publică, între privați și reglementatori, între politicieni din partide diferite, a fost complet mutată în afara văzului lumii unde se mai văd cel mult niște partide mici și isterice. Atât. Restul a fost secretizat. Lupta democratică a fost secretizată. Deocamdată încă se luptă, asta e vestea bună, nu va mai fi la fel de bună când cineva va și câștiga.

În prima zi de școală, Cioloș a dat-o iar pe antipolitică și meritocrație de ziceai că Tobă nu i-a stat în ceafă luni de zile.

Dar declarația lui Iohannis este vedeta zilei. În stilul binecunoscut a reușit să nu transmită nimic nou părând că o face. Nu e așa ușor cum pare:

“Discuția cu premier tehnocrat și premier politic… Eu pot să vă spun părerea mea foarte simplu și foarte clar: o țară trebuie să aibă un guvern politic. E simplu de tot”, a spus președintele.

Potrivit acestuia, Guvernul tehnocrat actual a fost o soluție “de criză”, pe o perioadă limitată.

“Faptul că în această perioadă de criză am propus o persoană neafiliată politic — și vă amintiți că l-am rugat la vremea respectivă pe domnul Cioloș să propună un guvern independent politic, adică un guvern de tehnocrați — a fost o soluție pentru o perioadă limitată. Eu cred că după alegeri nu putem să discutăm de altceva decât de un guvern politic”, a precizat șeful statului. (AGERPRES)

Ce putem înțelege de aici. Că Cioloș poate de data asta să adune un guvern politic. Sau nu. Președintele a mai invitat practic membrii ai guvernului tehnocrat să intre în politică. Asta poate fi un start pentru ambițioșii cabinetului Cioloș care speră la toamnă se reintre în guvern, politic de data asta.

Deci nimic nou nu a fost anunțat. Dragnea a fost mulțumit, dar a uitat să ne spună pe cine vrea premier. Scena politică a aplaudat sincron această declarație reflectând ”normalitatea”, dar, din nou, nu am auzit să scoată la înaintare pe nimeni. Și unde nu e nimeni e de fapt Cioloș sau vreo clonă de-a lui de compromis. Alesul neales, cam ăsta e jocul de poziție din partea lui Cioloș, singurul logic în deruta de azi.

ANALIZA COMPLETĂ PE VOXPUBLICA.RO

Am senzația că România se găsește în perfectă dispoziție de primire în vârf a unor figuri autoritare gen Orban sau grupul neocon polonez, numai că nu le are. Are mijloacele de opresiune și de netransparentizare înainte să-și aibă falanga autoritară. Are autoritarism pe bucăţele, instituţii de forţă, dar aflate în nesincronizare continuă. Avem un soi de noroc nesperat rezultat probabil dintr-o confruntare cu multe victime între politica națională și zonele anticorupție și de forţă supranațională politică şi economică. Şi, în mod sigur, slăbiciunea capitalului naţional este cea care nu a produs încă figuri autoritare la limita democraţiei – Băsescu era o suprafaţă tragi-comică a unei etape noi economice, implementarea austerităţii şi a noului business.

Aceste alegeri din decembrie trebuie însoțite eforturi serioase de identificare a marii producții de rente, fie că vine din zona serviciilor secrete, fie din zone de reglementare sau business privat. Văd că Ghiță a fost înlocuit de un conglomerat nou de IT-iști de bine care salivează la gândul unor noi fonduri publice. Și lor le place tehnocrația. Mai văd că DNA și DIICOT nu mai vor SRI, dar lupta pentru distanţarea de SRI e deocamdată ridicolă. SRI la rândul lui a făcut o singură mare ispravă publică, a produs cea mai tare școală de plagiatori din țară și, în rest, reprezintă un ciudat conglomerat de rentieri și afaceriști sub protecție. Transparență zero.

Din toate astea nu răzbat decât chiote superficiale cu ”să apărăm capitalul național”ca și cum ar înțelege cineva ceva din asta. Sărăcia de astăzi în condițiile de creștere economică a produs bogăție și pentru capitalul străin și pentru cel național, ambele campioane la fentat taxe, adică minimă redistribuire. Succes în alegerea (cui?).

Mai multe articole despre:
iohannis ciolos premier