MENIU

Cheia alimentaţiei sănătoase: "Stomacul nu trebuie umplut, ci ţinut gol"

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic a explicat că obiectivul alimentaţiei sănătoase este să existe o pauză completă de circa patru ore în digestie.

Într-o postare pe contul personal de Facebook, medicul nutriţionist Mihaela Bilic a explicat că "stomacul este un organ muscular care, în condiţii normale, între mese, are peretii lipiți". Aşadar, precizează specialistul, cheia unei alimentaţii sănătoase este evitarea gustărilor dintre mesele principale ale zilei.

"Stomacul e o cavitate virtuală... deci nu trebuie umplut!?:) Cunoaşteţi, cu siguranţă, expresia 'trebuie să bag ceva în stomac, să nu fie gol'. Ei bine, paradoxul este că el nu poate fi gol... dacă nu bagi nimic în el! Explicaţie: stomacul este un organ muscular care, în condiţii normale, între mese, are pereţii lipiți. Deci stomacul nu există ca şi incintă/cavitate decât atunci când noi începem să mâncăm", a explicat medicul Mihaela Bilic pe reţeaua de socializare.

"Odată umplut cu alimente (nu contează daca sunt multe sau puţine) el începe treaba, le amestecă cu sucuri digestive şi le elimina treptat în intestinul subţire. În momentul în care s-a golit, stomacul şi-a îndeplinit rolul, pereții lui se lipesc la loc şi intră în stare de repaus până la următoarea masă. Amuzant sau nu, de fapt, stomacul nu trebuie umplut, ci ținut gol. Pentru că în momentul în care ciugulim ceva, ronțăim un lucru cât de mic gata, răul e facut: pornim o întreaga mașinărie, trezim un 'animal' adormit care, da, va cere să fie umplut/hrănit", a adăugat aceasta.

Aşadar, susţine nutriţionistul, "obiectivul unei alimentaţii sănătoase este să reuşim să nu mâncăm între mese, să existe o pauză completă de 3-4 ore în digestie/secreţie de sucuri gastrice".

"Şi mai trebuie ţinut cont de un element: stomacul este un muschi, deci se 'antrenează' ca orice mușchi. Cu cât mâncăm mai mult la o masă, cu atât vom avea nevoie de un volum mai mare de alimente ca sa ne săturăm. Sau invers, disciplinați-vă să mâncați mai puțin şi stomacul se va umple mai repede. Concluzia: stomacul se 'educa' şi nu, nu trebuie umplut", a fost concluzia Mihaelei Bilic.