MENIU

Cercetătorii știu de ce maimuțele nu pot vorbi deși sunt cele mai apropiate rude ale omului

Faptul că maimuțele nu pot vorbi i-a intrigat de-a lungul timpului pe oamenii de știință care au încercat să afle care este motivul. Ei bine, motivul este unul la care cu siguranță nu te-ai fi așteptat.

Se pare că macacii, o specie de primate care au fost analizate de către cercetători în cadrul unui studiu, au capacități vocale, dar din punct de vedere cognitiv nu știu să vorbească. Cu alte cuvinte, creierul lor nu le permite să vorbească.

Inițial, oamenii de știință au pus această incapacitate a maimuțelor pe seama anatomiei tratactului lor vocal, car ar fi prea slab dezoltat. Însă acest lucru a fost demontat de o echipă de cercetători din mai multe țări care au analizat capacitățile vocale ale primatelor, pe baza unor înregistrări cu raze-X. Astfel, au putut observa mai în amănunt anumite mișcări și schimbări ale limbii, dar și ale buzelor, în momentele în care acestea scoteau sunete.

Acest studiu asupra abilităților vocale ale primatelor este o schimbare importantă, mai ales dacă luăm în considerare modul în care au fost efectuate cele din trecut. Înainte, pentru a se realiza studii asupra anatomiei corzilor vocale ale maimuțelor, erau folosite animale moarte.

În plus, de data aceasta, cercetătorii au realizat o serie de materiale video care au fost analizate ulterior cu ajutorul unui program PC special. Mai exact, software-ul folosit de aceștia avea capacitatea de a simula capacitățile vocale ale macacilor, într-un anumit interval, bazat pe atributele fizice ale lor. Astfel, oamenii de știință au putut observa că primatele au, într-adevăr, anatomia necesară pentru a reproduce vocalele și chiar fraze întregi.

„Sunetele rezultate sunt foarte clar inteligibile, chiar dacă unele dintre acestea ar putea părea extrem de ciudate pentru oamenii de rând", au declarat cercetătorii.

Sursa

Mai multe articole despre:
creier maimuţe libaj