MENIU

Cercetătorii spanioli au descoperit un nou medicament pentru tratarea infecției produse de coronavirus. Aplidinul elimină aproape total COVID-19

O companie farmaceutică spaniolă a descoperit un medicament capabil să elimine aproape total boala COVID-19. Este vorba de Aplidin, un tratament oncologic care a fost testat deja pe un grup mic de bolnavi cu COVID-19. Compania producătoare așteaptă aprobarea autorităților de la Madrid ca să poată începe comercializarea medicamentului în tratamentul bolnavilor cu COVID-19, mai ales că în prezent Remdesivirul este singurul antiviral aprobat în acest sens. 

 

Potrivit noilor studii, Aplidinul elimină 99% din încărcătura virală produsă de SARS-CoV-2. Medicamentul, produs de o companie farmaceutică din Madrid, se foloseşte deja pentru tratarea tumorilor cancerigene în Australia.

Aplidinul se bazează pe plitidepsină, o moleculă care se obţine de la organisme marine - nevertebrate marine care trăiesc în apropierea insulei Ibiza, din Marea Mediteraneană. Testele de laborator împotriva COVID-19 cu acest medicament au fost făcute în luna martie, la Centrul Naţional de Biotehnologie din Spania.

Teste s-au făcut și pe animale la 3 laboratoare din SUA şi Franţa. Plitidepsina a redus cu 99% încărcătura virală din plămânii animalelor şi are o eficacitate preclinică puternică împotriva SARS-CoV-2, blocând proteina gazdă pe care virusul o foloseşte ca să se multiplice.

Aplidinul are o activitate antivirală de 27,5 ori mai puternică decât Remdesivirul împotriva SARS-CoV-2 în vitro, cu toxicitate limitată în cultura celulară, menționau cercetătorii, potrivit studiului publicat în revista americană de știință Science. Prin utilizarea unei mutații rezistente la medicamente, „arătăm că activitatea antivirală a plitidepsinei împotriva SARS-CoV-2 este mediată prin inhibarea proteinei-gazdă (eEF1A)”, spun cercetătorii. Eficacitatea tratamentului cu plitidepsină s-a testat la șoareci cu SARS-CoV-2, cu o reducere de două ori a replicării virale în plămâni folosind tratament profilactic.

„Este ca și cum o cantitate de aplidină echivalentă cu un gram de sare, sau un cât un bob de mazăre, se dizolvă în 50 de litri de apă, deoarece o cantitate mică este capabilă să micșoreze creșterea Sars-Cov2”, a explicat reprezentantul companiei farmaceutice, Pablo Aviles.

Cercetătorii spun că în urma rezultatelor promițătoare, Aplidinul (plitidepsina) este un candidat terapeutic promițător pentru COVID-19, astfel că, prin rezultatele inițiale pozitive din studiul clinic al PharmaMar, ar trebui luată în considerare pentru studiile clinice extinse pentru tratamentul COVID-19.

La testele cu Aplidin au participat 13 spitale din Spania, unde 27 de pacienţi cu COVID-19 au fost trataţi încă din prima fază a bolii cu plitidepsină, iar 80 la sută dintre ei au scăpat de simptome după 15 zile. 

„Medicamentul se poziționează cu o opțiune pe care urmează să o implementăm la unii pacienți cu risc ridicat al bolii, studiile sunt negative, dar există un risc pozitiv la pacienții critici”, a declarat șeful Societății Spaniole a Farmaciștilor, Emilio Alegre.

Până în prezent, Remdesivirul este unicul antiviral aprobat pentru tratamentul COVID-19 în Spania. Astfel că, în aceste zile, compania farmaceutică aşteaptă aprobarea Agenţiei spaniole a Medicamentului ca să înceapă studiul clinic pentru fazele 3 şi 4, necesare înainte de comercializare.