MENIU

Cercetătorii cred că și oamenii ar putea respira sub apă și au găsit o cale

O echipă de cercetători danezi a descoperit secretul care i-ar putea face pe oameni să respire sub apă. Este vorba despre un cristal revoluționar, care are capacitatea de a absorbi și elibera, în același timp, oxigen.

Oamenii de știință de la Universitatea din Danemarca de Sud au descoperit că anumite materiale cristaline pot extrage oxigenul atât din aer cât și din apă. Un experiment a arătat că 10 litri de cristal pot absorbi tot oxigenul dintr-o cameră.

Astfel, cu ajutorul acestui cristal, oamenii ar putea renunța la rezervoarele grele de oxigen pe care trebuie să le care după ei în adâncuri pentru a putea respira.

Materialul revoluționar cristalin care te ajută să respiri sub apă fără niciun efort

Încă o proprietate uimitoare a cristalului este că acesta poate depozita oxigenul în concentrații mari. Mai exact, poate reține o cantitate de oxigen de 160 de ori mai mare decât este un om capabil, atunci când inspiră. Mai mult, tu poți controla timpul de eliberare a acestuia în funcție de nevoile tale.

Această nouă descoperire i-ar putea ajuta pe scafandri, oferindu-le abilități asemănătoare supereroilor de a rămâne scufundați pentru perioade îndelungate de timp fără rezervor de aer.

Secretul constă într-o fundație de cobalt, element chimic care atrage oxigenul, precum fierul din sânge. Fierul este unul dintre mineralele regasite în cele mai mari cantități în sânge, restul fiind distribuit în măduva osoasă, ficat și splină. Este esențial pentru formarea hemoglobinei.

„Acest mecanism este cunoscut de la toate creaturile de pe planetă care respiră. Omul, la fel ca multe alte specii de animale, folosește fierul, în timp ce alte viețuioare precum crabii și păianjenii folosesc cuprul. În cantități mici, metalele sunt esențiale pentru absorbția oxigenului, motiv pentru care nu e de mirare efectul găsit în cristalul nostru", a explicat Christine McKenzie, coordonatoarea cercetării.

Sursa

Mai multe articole despre:
apă respiraţie cristal