MENIU

Cercetătorii care au studiat liderii lumii au descoperit care sunt cei mai ineficienți

Care crezi că este cea mai importantă calitate a unui bun lider, să fie oare carisma? Ei bine, oamenii de știință au realizat un studiu care îți va răspunde la întrebare. Iată cât de importantă este carisma în evaluarea unui bun lider.

O echipă de cercetători a realizat un studiu la care au participat 600 de persoane pentru a afla cât de importantă este carisma pentru un lider. Iar rezultatele au arătat că oamenii care au carismă în mod moderat sunt considerați, în general, ca fiind mai eficienți, cel puțin în comparație cu cei care nu sunt deloc carismatici. Care este explicația?

Probabil te întrebi cum au fost percepuți oamenii care sunt foarte carismatici. Ei bine, aceștia sunt deseori percepuți ca fiind niște persoane slabe care nu au abilitatea necesară pentru a administra cu disciplină detaliile tactice ale unui proiect. De asemenea, liderii care nu dețin deloc această abilitate sunt considerați lipsiți de viziune.

Ce este carisma și cum te ajută să fii un lider mai bun

De regulă, atunci când vine vorba angajarea unei persoane, cele mai multe companii pun în mod evident accentul pe carisma persoanei respective. În acest sens cercetătorii au vrut să afle de la participanții la studiu cum descriu ei o persoană carismatică prin intermediul unor chestionare.

Ulterior, cercetătorii au aplicat același chestionar și angajatorilor pentru a afla cum văd ei o persoană carismatică. Rezultatele au arătat că atât angajații cât și angajatorii au descris o persoană carismatică ca fiind o persoană îndrăzneață care are o imaginație bogată și o viziune amplă.

De asemenea, cercetătorii au mai aflat de la angajatori că eficacitatea unui lider este dată într-o mai mică măsură de carisma sa și că cele mai potrivite persoane care să joace rolul unui lider sunt cele moderat carismatice, care știu să se impună și să convingă, dar au și o abilitate practică.

Sursa

Mai multe articole despre:
lider calităţi carismă