MENIU

Cercetătorii au găsit soluția la presanta problemă a poluării: Vacile hrănite cu alge marine emit mai puțin gaz metan

Vacile hrănite cu alge marine emit mai puțin gaz metan, spun cercetătorii

Vacile hrănite cu alge marine ar putea ajuta la diminuarea poluării. Este anunțul unor cercetători suedezi care spun că introducerea ierbii din mare în meniul bovinelor va reduce cu 90% emisiile de metan. Crescătorii de vaci de la noi au primit cu scepticism această veste. 

Un studiu făcut recent în Suedia arată că introducerea unui tip de alge marine roșii în alimentația bovinelor va elimina tot conținutul nociv al gazelor eliminate de acestea. Gospodarii însă privesc cu scepticism acest lucru.

Doi localnici dintr-o comună din Buzău sunt printre puținii gospodari din zonă care mai țin vite în curte. Vecinii lor au renunțat la animalele mari din curți pentru că asigurarea furajelor este tot mai dificilă.

Soții Nedelcu se numără printre puținii gospodari din comuna buzoiană Mărăcineni care mai țin vite în bătătură. Au în grajd patru vaci și un vițel, de îngrijirea cărora trebuie să se ocupe mai tot timpul. Vecinii lor au renunțat la animalele mari din curți, pentru că nu mai pot face față în special când vine vorba de asigurarea furajelor. 

Cum să prepari rapid celebrul cocktail Bloody Mary - Rețeta inedită cu 2 condimente speciale

„Noi hrănim vacile cu ciocani, lucernă, foi de porumb, iarbă, dacă ai de unde să o cosești. Noi sperăm cu ce mai avem și sus să ne ajungă tot anul. Mai suplinim cu tărâță, mai luăm și borhot de bere, deși transportul este scump. Mai aduce soțul frunze de varză și așa ne descurcăm tot anul”, spune pentru Adevărul Maria Nedelcu, din Mărăcineni.

Uniunea Europeană a primit un raport al Agenţiei Suedeze pentru Protecția Mediului privind reducerea emisiilor de metan prin această metodă, astfel că în viitorul apropiat hrănirea cu alge a vacilor ar putea fi introdusă în toate țările membre. Măsura ar putea reduce emisiile de metan, generate de bovine, cu până la 90%.

„Nu știu, că eu nu pot să o iau nici dacă merg la mare să pun mâna pe ea, d-apăi să umbli cu ea. Vă dați seama ce ar fi vara, ați văzut, este exact cum e peștele, se împute imediat. Așa și alea. Oamenii au hambare în care își pun cerealele, depozitează mâncarea pentru animale și nu știu cu acea algă cum vor proceda”, crede doamna Maria.

Alertă de urs! Animalul, la plimbare pe străzile din Beclean, miercuri seară - Populația, avertizată prin RO-Alert de ISU Bistrița-Năsăud

Mai multe articole despre:
vaci gaz metan poluare alge marine