MENIU

Centrală nucleară Pacs. Austria se opune proiectului Rusia-Ungaria. Unde sunt ONG-urile din România?

Centrala nucleară de la Paks este un proiect semnat de Vladimir Putin și Viktor Orban, prin care Rusia și-a crescut considerabil influența în Ungaria, notează o analiză DC News..

Acordul semnat de Budapesta şi Moscova este secret și acordă firmei rusești Rosatom contractul de construire a două noi reactoare nucleare ce urmează să le înlocuiască pe cele patru existente la Paks, construite în anii '80. Din cele 12 miliarde de euro necesare finanțării, Rusia acordă Ungariei un credit de 10 miliarde.

Miza este una importantă, notează DC News, întrucât centrala asigură jumătate din energia electrică în Ungaria. Austria consideră că acordul Bruxellesului pentru construcția centralei rusești nu este acceptabilă și se opune proiectului din motive de securitate, ecologice și de politică energetică.

Tăcere suspectă în România

Din dezbaterea publică legată de proiectul ungaro-rus lipsește însă România. Cetățenii din zona Oradea-Timișoara au dreptul să-și exprime poziția, centralele nucleare având impact transfrontalier în cazul unor incidente de securitate. 

Citește mai multe aici:

Mai multe articole despre:
Rusia Ungaria centrală nucleară Pacs