MENIU

Cele mai populare tipuri de boabe de cafea din întreaga lume (P)

Cele mai populare tipuri de boabe de cafea din întreaga lume (P)

Fie că vorbim de o ceașcă de cafea neagră fără zahăr de îndată ce te trezești, un cappuccino luat rapid în drum spre serviciu sau un mocha relaxant la sfârșitul zilei, mulți oameni văd cafeaua nu doar ca un stimulent, ci ca parte indispensabilă a vieții lor. Dacă ești un băutor pasionat de cafea, probabil te-ai întrebat câte tipuri de cafea există și ce le face unice. Avem răspunsurile!

Există patru tipuri majore de cafea boabe: Arabica, Robusta, Liberica și Excelsa. Iată principalele lor caracteristici și diferențele dintre ele.

Arabica

Călătoria Arabica începe în jurul anului 1000 î.Hr. în Regatul Kefa, care este Etiopia de astăzi. Istoricii cred că semințele de cafea au fost luate mai întâi din pădurile de cafea din sud-vestul Etiopiei în Yemen, unde au fost cultivate ca cultură. În Kefa, tribul Oromo a mâncat boabele, le-a zdrobit și le-a amestecat cu grăsime pentru a face sfere de mărimea unei mingi de ping-pong. Specia de cafea boabe Arabica și-a primit numele în jurul secolului al VII-lea, când boabele au traversat Marea Roșie din Etiopia până în actualul Yemen și Arabia inferioară, de unde și termenul „arabica”.

A devenit atât de populară încât reprezintă acum peste 60% din producția mondială de cafea. Cafeaua Arabica este cultivată la altitudini mari, în zone cu precipitații constante și cu o cantitate abundentă de umbră. Folosite de obicei pentru cafeaua neagră, boabele Arabica au un gust mai dulce, mai blând, pe care îl poți bea direct.

Există două tipuri de cafea boabe Arabica: Typica și Bourbon. Typica este considerată prima varietate descoperită a speciei. Este un soi cu randament scăzut, care este plăcut pentru calitatea sa excelentă. Soiurile Bourbon sunt premiate pentru aromele lor mai complexe și echilibrate și s-au dezvoltat în multe subtipuri de înaltă calitate. Există o serie de soiuri Bourbon care s-au înmulțit pentru a se potrivi climatului regional, care înflorește doar la altitudine mare.

Robusta

Robusta își are originea în centrul și vestul Africii Subsahariane și este a doua cea mai populară cafea din lume, reprezentând 40% din producția mondială de cafea.

În timp ce Arabica este cel mai popular tip de cafea boabe, Robusta este mai ieftin și mai puternic. Datorită aromei sale amaruie, vei vedea de obicei Robusta folosit pentru espresso și în amestecuri de cafea instant.

Plantele Robusta sunt mai ușor de cultivat, deoarece tolerează condițiile de sol și climă mai puțin favorabile și cresc la altitudini mai joase.

Boabele au aproape dublul cantității de cofeină în comparație cu boabele Arabica – de fapt, cofeina este ceea ce face ca plantele Robusta să fie atât de robuste! Cofeina este autoapărarea plantei împotriva bolilor.

Pentru unii poate fi dificil să bea cafea Robusta. Dacă reușești să treci peste acea lovitură inițială de aromă, vei găsi că această cafea robustă este o completare excelentă pentru rutina ta zilnică.

Liberica

Originară din Africa Centrală și de Vest – în special din Liberia, de unde și numele – cafeaua liberica este apreciată pentru aroma sa florală picantă și pentru profilul de aromă îndrăzneață, de fum. Liberica și-a câștigat un loc în rândul producătorilor de cafea din Asia de Sud-Est după ce o boală fungică a distrus mare parte din culturile de Arabica din regiune.

Este o plantă mult mai mare decât alte specii, care crește până la 20 m înălțime și produce boabe de cafea mult mai mari decât alte soiuri. Este mai similară cu cafeaua Robusta decât cu Arabica în ceea ce privește profilul său general de gust. Adică este îndrăzneață, subliniază aromele mai întunecate, mai pământești el. Se spune că boabele au o aromă unică, constând în note florale și fructate, cu un corp plin care posedă un gust de fum. Cei care au băut cafea boabe Liberica spun că nu seamănă cu nicio cafea pe care au gustat-o ​​vreodată – mulți spunând că nici măcar nu are gust de cafea, ci că are un gust prea „lemnos”.

Excelsa

Ultimul tip de cafea boabe pe care îl introducem astăzi este Excelsa. A fost considerată un tip individual de cafea până în 2006 când a fost reclasificată ca tip de Liberica de către Aaron P. Davis, un botanist britanic.

La fel ca cafeaua Liberica descrisă mai sus, Excelsa este cultivată în principal în Asia de Sud-Est și reprezintă doar o mică parte din producția mondială de cafea.

Din punct de vedere al aromei, boabele Excelsa sunt destul de unice. Acestea combină aromele fructate cu arome care amintesc mai mult de fripturile întunecate.

Mai multe articole despre:
cafea boabe