MENIU

Cele mai mari valori de poluare a aerului cu particule fine în UE, înregistrate de 4 țări europene. România se află printre ele

Poluare

Bulgaria, Polonia, România și Croația au cele mai ridicate valori ale particuleleor (PM2,5) din Europa. 

Printre statele membre ale Uniunii Europene, concentrația medie anuală a particulelor fine (PM2.5)  e cel mai ridicată în zonele urbane din Bulgaria (19,6 μg/m3) și Polonia (19,3 μg/m3), urmată de România (16,4 μg/m3) și Croația (16 μg/m3), potrivit Eurostat, citat de Balkan Green Energy News.

Datele sunt din 2019, și valoarea medie în UE este de 12,6 μg/m3.

La polul opus, concentrația cea mai scăzută se înregistrează în zonele urbane din Estonia (4,8 μg/m3), Finlanda (5,1 μg/m3) și Suedia (5,8 μg/m3).  

Cu toate că acest tip de poluare atmosferică este de mai mulți ani sub limita maximă stabilită în 2015 (o medie anuală de 25 μg/m3), persistă puncte în care poluarea aerului e substanțială. Mai mult, în ciuda scăderii graduale din ultimii ani, nivelul poluării atmosferice în 2019 a continuat să fie deasupra pragului admis de OMS (o medie anuală de 10 μg/m3), conform Eurostat.  

Agenții poluanți precum particulele fine suspendate în atmosferă reduc speranța de viață și percepția bunăstării și pot duce la apariția sau agravarea multor boli cronice și acute respiratorii și cardiovasculare.

Particulele fine PM10, vorbim despre cele cu diametrul mai mic de 10 micrometri, pot ajunge adânc în plămâni, unde pot provoca inflamare și pot exacerba simptomele celor care suferă de boli de inimă sau plămâni. Pe de altă parte, particulele și mai mici PM2,5 (cu diametru mai mic de 2,5 micrometri), pot afecta sănătatea și mai grav, întrucât pot ajunge și mai adânc în plămâni, mai arată Eurostat.

 

Mai multe articole despre:
eurostat poluare poluare aer particule fine romania