MENIU

CELE MAI BUNE CĂRŢI. Ce merită să cauţi în târgul de carte GAUDEAMUS

Târgul de Carte Gaudeamus a avut peste 50.000 de vizitatori în primele trei zile

TÂRGUL DE CARTE GAUDEAMUS. Rubrica Bookface vă propune o listă din cele mai bune titluri pe care le puteţi răsfoi la târgul de carte. Avem carte românească excelentă, cărţi comerciale dar scrise cu fler şi talent, analiză politică şi economică.

TÂRGUL DE CARTE GAUDEAMUS. Nu vă propunem aici best-selleriştii obişnuiţi, se descurcă ei şi singuri. Încercăm să promovăm titluri româneşti şi străine din cele mai variate domenii, mai puţin cunoscute, care ar merita atenţia dvs.:

Cornel Ban – Dependenţă şi dezvoltare. E o carte care nu va lipsi din nici o bibliografie de acum încolo în cărţile care vor să prindă evoluţia economică şi politică din ultimii 60 de ani. Economie politică în sensul cel mai bun. Nu e doar pentru specialişti. Pasaje excelente despre relaţia lui Ceauşescu cu FMI, despre cum a căpătat neoliberalimsul teren în mediul oengistic sau în Banca Naţională. De neratat.

AICI PUTEŢI VEDEA TOATE EPISOADELE BOOKFACE

Gillian Flynn – Fata dispărută. La capitolul carte comercială, ceva măcar de top. Scriere alertă, joacă solidă cu locurile comune thriller-poliţiste.

Thomas Piketty – Economia inegalităţilor. Editorii nu au scos cărţoiul care a făcut valuri “Capitalul în secolul 21″, au vrut să ia ceva caimac mai repde. I-au scos broşurica asta care nu e rea, e ca o introduce în ce vrea Piketty pe scurt. De citit pentru ăia care se cred mari economişti şi ideologi aici. Viitorul trebuie să conţină măcar astfel de probleme sau nu va fi deloc.

M. Duţescu – Uranus Park. Nu-s cu de-alea “salvaţi literatura românească tînără” dacă nu am şi motive. Romanul ăsta e bun, prinde într-o manieră credibilă şi autocritică obsesiile middleclass.

David Foster Wallace – Mătura sistemului. Apariţie eveniment, un scriitor mare de tot la prima traducere la noi. NU trebuie pierdut aşa ceva.

Panait Istrati – S-au făcut 130 de ani de la naştere. Luaţi tot ce găsiţi. Istrati e încă un exemplu de scriitor şi activist subestimat sau, mai ales, foarte prost înţeles.

Ernst Kantorowicz – Cele două corpuri ale regelui. Erudiţie şi rînduri agile, interpretări surprinzătoare. Combinaţie rară, apariţie eveniment a unui text clasic.

Lavinia Branişte – Escapada. Proză scurtă românească excelentă. Cîteva bucăţi, absolut antologice.

VEZI PE VOXPUBLICA LISTA COMPLETĂ DE RECOMANDĂRI