MENIU

Cel mai periculos obicei alimentar care crește riscul de cancer la colon

Foto arhivă

Ultimele studii din domeniul nutriției relevă faptul că, alimentele ultraprocesate reprezintă principala cauză a concerului de colon. 

Conform unui studiu publicat în luna august 2022 de The BMJ, unul dintre cei mai mari furnizori globali de informații în domeniul sănătății, consumul în creștere de produse ultra-procesate s-a dovedit a fi un factor extrem de important în apariția cancerului. Studiul, care s-a întins pe o perioada de 25 de ani, și-a propus să analizeze obiceiurile alimentare a 46.000 de bărbați și 160.000 de femei.

Participanții la studiu erau rugați să completeze un chestionar amplu legat de preferințele alimentare, obiceiuri și posibile diete, cu accent pus pe tendința de a consumă alimente ultra-procesate. În urmă observațiilor celor peste 200.000 de specialișți implicați, studiul a concluzionat o predispoziție uriașă la cancerul de colon a celor care au consumat acest tip de alimente, cu un procent de 29% mai mare în rândurile bărbaților.

La finalul celor 25 de ani de studiu, un număr de 1.294 de bărbați și, respectiv, 1922 de femei dintre participanții la studiu sufereau de această afecțiune

În mod evident, datele furnizate au arătat că cei afectați erau consumatori de alimente ultra procesate. 

Dr. Rhadika Smith, chirurg colorectal la Centrul Oncologic Siteman, consideră studiul deosebit de interesant, întrucât oferă liantul între predispoziția la obezitate și cancerul la colon. Ea declara pentru revista online “Eat This, Not That” că ceea ce face atât de periculoase aceste alimente sunt toți aditivii de gust și conservanții cu potențial carcinogen. 

„Unii dintre aceșți aditivi nu au fost corelați în mod direct cu cancerul de colon, dar având în vedere riscul în creștere al pacienților tineri diagnosticați cu cancer colorectal, trebuie să ne preocupăm de acei factori necunoscuți aflați în alimentele pe care le consumăm”, spune Dr. Smith. 

Un alt motiv pentru care mâncărurile ultra-procesate devin un risc pentru sănătatea colonului este și densitatea calorică a acestora. “Avem de-a face cu o legătură absolut evidență între obezitate și cancerul colorectal, dietele bogate în alimente ultra-procesate fiind și cele mai bogate în calorii”, adaugă Dr. Smith pentru editorial. 

Rugată să dea câteva exemple de alimente ultra-procesate pe care ar trebui să le evităm, Dr. Smith a afirmat: “În general îmi sfătuiesc pacienții să cumpere doar alimentele care nu au lista de ingrediente. Cu cât carnea, lactatele sau orice produs ai alege este mai proaspăt, cu atât mai bine”. Ea mai adaugă că în cazul în care chiar nu poți evita alimentele cu lista de ingrediente, măcar încearcă să nu iei de pe raft produse cu ingrediente ale căror denumiri nu le poți pronunță. “E o metodă bună pentru a-ți proteja familia”, mai adaugă cunoscutul chirurg.