MENIU

Numărătoarea inversă a început! Cel mai NOU apel al lui Zelenski către UE: ce le-a cerut oficialilor europeni

Volodimir Zelenski / Foto: Profi Media

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reluat, astăzi, apelul către Uniunea Europeană de a impune sancţiuni împotriva tuturor băncilor și a petrolului rusesc şi să stabilească un calendar pentru renunţarea la importurile de gaz din Rusia, informează Reuters.

"Nu putem aştepta. Avem nevoie de decizii puternice, iar UE trebuie să le ia acum. UE trebuie să sancţioneze petrolul şi băncile din Rusia. Fiecare stat membru trebuie să stabilească un termen limită la care va refuza sau limita resursele energetice (ruseşti) precum gazul", a declarat oficialul de la Kiev într-o intervenţie prin videoconferinţă în Parlamentul Lituaniei, relatează Agerpres.

"Numai atunci guvernul rus va înţelege că trebuie să caute pacea, că războiul se transformă într-o catastrofă pentru ei", a continuat Zelenski. 

Potrivit președintelui ucrainean, peste tot unde au ajuns, soldaţii ruşi s-au comportat la fel ca la Bucha, acolo unde au fost raportate adevărate crime îndreptate împotriva civililor, negate în mod constant de autoritățile de la Moscova.

Apelul liderului de la Kiev vine într-un context extrem de tensionat, când se vorbește deja despre intrarea războiului din Ucraina în cea de-a doua etapă, asta deoarece, după mai bine de o lună și jumătate, armata ucraineană se așteaptă „foarte curând” la o ofensivă a rușilor în estul țării. Această zonă a devenit ținta prioritară a Kremlinului, după ce trupele s-au retras din regiunile nordice și din jurul Kievului.

Luptele continuă pentru cucerirea Mariupolului, iar Ucraina acuză Rusia că a folosit o substanță otrăvitoare necunoscută asupra civililor și soldaților din acest oraș situat la Marea Azov. Este luată în calcul ipoteza potrivit căreia  rușii ar fi putut folosi bombe cu fosfor. Informațiile sunt în curs de verificare.

Între timp, continuă să iasă la iveală atrocitățile comise în Bucha, cea mai recentă dintre ele referindu-se la faptul că 9 fete și femei ucrainene ar fi rămas însărcinate după ce au fost violate de soldații lui Putin.