MENIU

Tinerii care au învins cancerul se întâlnesc în cadrul celui mai mare eveniment dedicat lor, la Cluj

Tinerii care au învins cancerul se întâlnesc la Cluj-Napoca

Peste o sută de tineri provenind din zece țări participă zilele acestea la Întâlnirea Anuală de Vară a Tinerilor Români Supraviețuitori de Cancer, care este, potrivit Asociației Little People, cel mai mare eveniment de acest gen din România.

În cadrul acestui eveniment va avea loc și Adunarea Generală a membrilor Comunității Temerarii și Youth Cancer Europe Adovcacy Masterclass — sesiune de training dedicată tinerilor supraviețuitori de cancer. Potrivit organizatorilor, această sesiune de training reprezintă o premieră pentru România, dar și un pas important pentru ca acești tineri să devină "ambasadori ai supraviețuirii și ai unui mesaj alternativ pozitiv", potrivit Agerpres.

"Începând cu 2014, Asociația Little People România, adițional activității inovatoare de formare a comunității pentru tineri supraviețuitori de cancer, oferă oportunități pentru alte organizații și tineri europeni de a crește și a se dezvolta. Fondată de Little People, Youth Cancer Europe este o rețea europeană tânără cu parteneri din 15 țări europene", se arată într-un comunicat.

Asociația Little People și Youth Cancer Europe vor găzdui marți și miercuri Advocacy Masterclass pentru a sprijini inițiative naționale și internaționale ale tinerilor bolnavi și supraviețuitori, pentru a discuta exemple existente și construi pe fundamentul experienței acumulate precum și a bunelor practici din domeniu, dar și pentru a prilejui oportunități pentru acești tineri de a forma legături.

Scopul Advocacy Masterclass este ca tinerii supraviețuitori să aibă o contribuție importantă și să devină actori importanți la acest nivel, astfel aceștia învață să-și dezvolte capacitatea în reprezentare, formarea de rețele și practici de lobby, precum și să deprindă aptitudini în advocacy. Numai în acest fel pot fi capabili să-și negocieze drepturile și interesele cu autorități publice, legislatori și asociațiile profesionale.

În 2006, Asociația Little People România a înființat Clubul Temerarii  — comunitatea adolescenților români care au învins cancerul, care numără astăzi aproape 400 de membri, devenind cel mai mare grup activ de sprijin reciproc în rândul adolescenților și tinerilor adulți afectați de cancer. Ea este, totodată, și una dintre cele mai active comunități de acest gen din Europa. Scopul Clubului Temerarii este acela de a asigura o susținere specializată și personalizată la necesitățile fiecărui tânăr din România în materie de "coping", facilitând reintegrarea reușită a pacienților în societate.