MENIU

Cel mai longeviv ziarist și agent sub acoperire

Numeroși jurnaliști au colaborat, de-a lungul vremii, cu serviciile de in­for­mații. Studiul de caz pe care îl prezentăm acum es­te, totuși, remarcabil.

 Este vorba despre Aurel Leon, o mică le­gen­dă, un model pentru tinerii gazetari care fondau presa liberă după 1989. Năs­cut în 1911, știa de toate pen­tru că pur și simplu tră­i­se sub toate regimurile po­litice ale Ro­mâ­niei secolului XX. Mai exis­tă oare un jur­na­list român ca­re să fi ră­mas în lumea presei pe par­cursul a șase decenii? Ceea ce nu se știa despre Aurel Leon este că mai deținea un record: a fost cel mai lon­ge­viv colaborator al serviciilor secrete de la noi.

Să vedem cum arată biografia lui Aurel Leon conform unui dicționar. S-a născut la 13 sep­tembrie 1911, în Cogeasca-Veche (jud. Iași), și cea mai mare parte a vieții pro­fesionale și-a petrecut-o în Iași. S-a an­ga­jat la Opinia și a debutat cu poezie. În 1941, a plecat pe front și a fost rănit în Ba­sarabia. După însănătoșire, a lucrat la Pru­tul, oficios din Iași al regimului An­to­nes­cu. Între 1945-1965 a avut interdicție de sem­nătură, iar după aceasta a urmat o lun­gă perioadă în care a lucrat la revista cul­tu­rală Cronica. A scris și în alte publicații, a realizat emisiuni la Radio Iași și a ieșit pe piață cu mai multe romane, volume me­morialistice și biografii de artiști. După revoluție a devenit director onorific la Mo­nitorul (rebotezat ulteriorZiarul de Iași), unde a semnat, ani la rând, Cafeaua de di­mineață.

Mai multe, pe Revista 22.