MENIU

Cel mai ambițios studiu a căutat să vadă ce legătură există între bani și fericire

Un studiu realizat de cercetătorii de la Purdue University vine să contrazică proverbul potrivit căruia banii nu pot cumpăra fericirea. Se pare că există o sumă anuală pe care o poți câștiga și cu care vei fi mult mai mulțumit din punct de vedere emoțional.

Chiar dacă se spune că banii nu pot cumpăra fericirea, să fim sinceri, nu strică să ai bani, în condiţiile în care aceştia sunt văzuţi ca un mijloc pentru a satisface mici (sau mari) dorinţe.

„Poate că ți se pare surprinzător să auzi asta, ținând cont de ceea ce vezi și auzi la televizor despre cum nu există niciun plafon când vine vorba de câți bani ai nevoie ca să fii fericit. Ei bine, există niște praguri", explică psihologul Andrew T. Jebb, de la Universitatea Purdue.

De câți bani ai nevoie pentru a fi fericit

Jebb și echipa lui au analizat date din Gallup World Poll, un studiu internațional care include peste 1,7 milioane de persoane din 164 de țări. Iar rezultatele studiului sunt cel puțin surprinzătoare.

„Am constatat că pragul ideal de venit este de 95.000 de dolari pentru satisfacția generală a vieții și între 60.000 și 75.000 de dolari pentru bunăstarea emoțională (fericirea de zi cu zi)", notează Jebb în studiu.

Mai concret, în România, venitul mediu anual pe care ar trebui să-l câștige un angajat pentru a fi satisfăcut, mai ales pe plan emoțional, se ridică la 252.187. Însă, pentru a atinge fericirea ar trebui să câștige undeva între 15.927 de lei și 19.909 lei anul.

De precizat este faptul că, cercetătorii au calculat aceste venituri raportându-se doar la o persoană fizică. Așadar, dacă vorbim despre o familie, bineînțeles, venitul ar trebui să fie mult mai mare.

De asemenea, studiul mai arată că există o diferență notabilă între fericirea emoțională a femeilor și cea a bărbaților. Mai exact, femeile au nevoie anul de 100.000 de dolari pentru a fi satisfăcute emoțional, în timp ce bărbații au nevoie doar de 90.000.

Sursa

Mai multe articole despre:
bani studiu fericire