MENIU

Tranzacție uriașă pe piața berii. Cei mai mari producători din lume au bătut palma

<p>Tranzacție uriașă</p>

Compania SABMiller a acceptat a cincea ofertă de preluare venită din partea Anheuser-Busch InBev, în valoare totală de 68 miliarde lire sterline, transmite Reuters. Este una dintre cele mai mari 5 tranzacții corporatiste din istorie.

Cel mai mare producător de bere din lume, Anheuser-Busch InBev, a majorat luni oferta pentru preluarea rivalei SABMiller la 43,50 lire sterline pe acţiune, evaluând compania britanică la 70 miliarde de lire sterline (108 miliarde de dolari).

Acordul încheiat marți s-a făcut pe o valoare de 44 de lire pe acțiune, cu un discount special și o înțelegere de tip "share" pentru maxim 41 de procente din acțiunile SABMiller.

Anunţul vine după câteva săptămâni de discuţii cu boardul SABMiller, care a respins precedentele oferte ale grupului belgian AB InBev, de 38, 40 şi, respectiv, 42,15 lire sterline per titlu. Luni, acţiunile SABMiller au urcat la Bursa de la Londra cu 0,7%, la 36,93 lire sterline, evaluând compania la 60,1 miliarde de lire sterline.

Din 16 septembrie, când Annheuser-Busch InBev şi-a exprimat intenţia de a prelua SABMiller, acţiunile companiei britanice au urcat la Bursa de la Londra de la 29,33 la peste 36 de lire sterline.

Compania care ar rezulta în urma tranzacţiei ar produce aproximativ o treime din cantitatea de bere consumată pe plan mondial, cu vânzări anuale de 73,3 miliarde de dolari.

InBev, care deţine brandurile Budweiser, Stella Artois şi Corona, domină piaţa din America Latină, în timp ce SABMiller are o prezenţă importantă în Africa şi Asia.

SABMiller este una dintre cele mai mari companii de bere din lume, cu participaţii în societăţi producătoare de bere sau acorduri de distribuţie pe şase continente. Ursus Breweries parte din grupul SABMiller plc şi este unul dintre cei mai mari producători de bere din România, cu brandurile Ursus, Timişoreana, Ciucaş, Peroni Nastro Azzurro, Glosch, Pilsner Urquell, Azuga, Redd's şi Stejar.

Mai multe articole despre:
sabmiller inbev