MENIU

Cehia intră în CARANTINĂ de sărbători. Guvernul ridică la nivelul maxim starea de alertă

Cehia intră în CARANTINĂ de sărbători. Guvernul ridică la maximum starea de alertă

Autoritățile din Cehia au anunțat, miercuri, un nou set de măsuri pentru combaterea transmiterii coronavirusului, printre care restricții de circulație și închiderea magazinelor neesențiale de sărbători. Măsurile vor intra în vigoare duminică și vor fi valabile până pe 10 ianuarie, în contextul în care Guvernul a aprobat trecerea la cel mai ridicat nivel de alertă, după o explozie a noilor infectări. 

Ministrul Sănătății, Jan Blatny, a anunțat un nou lockdown, de duminică. În perioada sărbătorilor, magazinele vor fi închise și festivitățile, anulate. 

O interdicţie de circulaţie pe timp de noapte va fi impusă de la ora 21:00, iar la reuniunile publice vor putea participa două persoane din afara familiei. Serviciile religioase vor fi permise cu un public de până la 10% din capacitatea locurilor, iar traseele de telescaun se vor închide.

Decizia privind carantina parțială a fost luată în contextul în care Cehia a raportat peste 10.000 de noi cazuri de infectare, un record din 6 decembrie. În acest ritm, a avertizat ministerul Sănătăţii, spitalizările ar putea crește la 7.000 până la finalul anului, de la 4.782 în prezent, apropiindu-se din nou de vârful de peste 8.000 atins în noiembrie, când această ţară s-a confruntat cu cea mai mare rată de infectare şi de mortalitate din Europa. Îngrijorările sunt maxime și în condițiile în care, din octombrie, riscul de deces cauzat de Covid-19 a crescut de 15 ori.

Noile măsuri vin după ce, la începutul lunii, guvernul le-a relaxat pe cele adoptate anterior. Săptămâna trecută, Cehia a închis din nou barurile şi restaurantele, amintește Agerpres. 

Magazinele care vând produse considerate esenţiale vor rămâne deschise, deşi supermarketurile vor avea permisiunea de a vinde doar produse esenţiale. Restul mărfurilor pot fi comandate online.

După vacanța de Crăciun vor putea reveni la ore doar elevii din clasa I și a II-a. 

Cu o populație de 10,7 milioane de locuitori, Cehia a raportat, până acum, 646.315 contaminări și 10.665 de decese.