MENIU

CEDO: Cuplurile gay trebuie să aibă dreptul de a încheia o uniune civilă

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului consideră că statele europene ar trebui să introducă, cel puțin, o formă de parteneriat civil pentru cuplurile homosexuale, în condițiile în care aceste state nu sunt obligate să deschidă calea căsătoriilor între persoane de același sex, informează AFP.

Judecătorii europeni au fost sesizați de trei cupluri gay din Italia, care s-au luptat în zadar în fața tribunalelor din țara lor pentru a avea dreptul de a se căsători. Aceștia se plâng că nu au dreptul la o uniune civilă, indiferent de formă.
CEDO le-a dat dreptate, arătând că aceste cupluri au posibilitatea de a se înregistra la o serie de municipalități, însă acest demers are "doar o valoare simbolică" și nu le conferă niciun drept pe teritoriul Italiei. 

"În absența unei căsătorii, opțiunea unei uniuni civile sau a unui parteneriat înregistrat ar fi mijlocul cel mai adecvat pentru cuplurile de același sex (...) de a-și vedea relația recunoscută legal", subliniază CEDO, care a ordonat autorităților italiene să acorde cate 10.000 de euro fiecaruia dintre cuplurile reclamante, cu titlul de despăgubiri morale, informează HotNews.ro.

Curtea a respins, în schimb, solicitarea privind "dreptul la căsătorie", reafirmând jurisprudența sa potrivit căreia Convenția europeană pentru drepturile omului consacră dreptul la căsătorii homosexuale - astăzi legal în 11 dintre cele 47 de state membre ale Consiliului Europei.

Uniunea civilă pentru cuplurile de același sex a fost introdusă în 24 de țări europene.