MENIU

Ceapa face MINUNI pentru sănătatea ta. 6 beneficii surprinzătoare, de care nu ştiai!

Beneficiile ascunse ale cepei

Ceapa, un banal ingredient adaugat mancarurilor din bucataria ta, are o multime de calitati pe care este posibil sa le fi trecut cu vederea pana acum. Beneficiile consumului de ceapa iti depasesc cu siguranta asteptarile, aceasta leguma fiind o adevarata farmacie concentrata intr-un bulb.

Iata care sunt efectele cepei asupra sanatatii tale!

1. Previne eficient raceala

Avantajele consumului de ceapa cruda au fost sesizate inca din antichitate, insa imparatul Nero este cel care a ramas in istorie ca unul dintre marii mancatori de ceapa. De fiecare data cand simtea ca il paste o raceala, Nero obisnuia sa comande portii intregi de salata de ceapa. Efectul era resimtit pe loc, ulterior savantii descoperind ca leguma, prin continutul mare de fitochimicale, asigura o absorbtie mare a vitaminei C in organism, crescand astfel imunitatea la infectii.

Probabil ca Nero nu s-a sinchisit niciodata de mirosul degajat dupa o portie de ceapa, insa stramosii nostri au gasit un mijloc de a scapa de el. Un pahar de lapte baut dupa ce ai mancat ceapa reduce considerabil mirosul sau neplacut.

2. Regleaza nivelul glicemiei in sange

Inclusiv pentru hipoglicemici, ceapa se dovedeste un aliment ideal. Bogata in crom si cu un continut ridicat de alil propil disulfid, ceapa verde sau ceapa ajunsa la maturitate poate regla nivelul zaharurilor in sange.

3. Are efecte antiinflamatorii unice

Ceapa a reprezentat si cel mai comun antiinflamator folosit din timpuri antice si pana aproape de zilele noastre. Ba chiar si acum in sate retrase, batranii obisnuiesc sa trateze unele infectii cu zeama stoarsa dintr-o ceapa. De exemplu, infectiile urechii se trateaza in medicina populara cu zeama de ceapa calda aplicata cate doua-trei picaturi in ureche. Intepaturile de albine sunt, de asemenea, tratate cu zeama de ceapa. La fel, ceaiul din coji de ceapa este un bun tratament pentru infectiile sistemului respirator.

Vezi mai multe pe ele.ro.