MENIU

Cea mai valoaroasă substanță de pe Pământ: Un singur gram costă 62,5 trilioane de dolari

Cea mai valoaroasă substanță de pe Pământ

Antimateria, de obicei considerată doar o nouțiune desprinsă din filmele SF, este de fapt o realitate interesantă și mai ales valoroasă. Cu un preț exorbitant de aproximativ 62,5 trilioane de dolari pe gram, antimateria este considerată cea mai scumpă substanță de pe Pământ. 

Antimaterie este termenul folosit pentru definirea opusului materiei formate din protoni, neutroni și electroni. În același fel în care termenul zi definește atât perioada de 12 ore de lumină, cât și perioada de 24 de ore care include noaptea, termenul materie este folosit pentru definirea atât opusului antimateriei cât și totalitatea de materie și antimaterie existentă în univers. Antimateria este formată din antiparticule.

Cel mai scump panettone din lume costă 700.000 de euro, este acoperit în întregime în aur şi este ornat cu diamante

Dacă atomii din care se compun obiectele folosite de oameni sunt alcătuiți din protoni, electroni și neutroni, așa-zișii anti-atomi vor fi formați din antiprotoni, antielectroni (pozitroni) și antineutroni. Antiparticula diferă de particulă prin faptul că are o sarcină opusă particulei, dar are masa egală cu aceasta. Dacă o particulă intră în coliziune cu antiparticula sa, cele doua se anihilează, emițând raze gamma, fotoni de înaltă energie. În 1928, Paul Dirac a intuit existența antimateriei.

Prețul astronomic se datorează în principal costurilor exorbitante ale producției și stocării sale. Crearea și menținerea antimateriei necesită tehnologii avansate și costisitoare, care fac ca producția acesteia să fie extrem de dificilă și scumpă. În plus, și stocarea antimateriei este un proces complex și costisitor, din cauza interacțiunii sale cu materia obișnuită și necesității de a o ține în condiții și medii speciale.

Cum se produce antimateria

CERN, acceleratorul de particule din Geneva, este un impresionant rezultat al ingenieriei și fizicii moderne. Această mașină complexă, cu o circumferință de circa 27 kilometri și echipată cu peste 9.300 de magneți, poate accelera particulele la viteze incredibile. Pentru a realiza aceasta, acceleratorul consumă o cantitate enormă de energie electrică.

Cer magnific, la asfințit, în a doua zi de Crăciun. Imagini care îți taie răsuflarea FOTO

Producerea antimateriei implică manipularea celei mai simple forme de materie, hidrogenul, pentru a crea antihidrogenul, care reprezintă echivalentul antimateriei. Cu toate acestea, manipularea antimateriei este extrem de dificilă din cauza proprietăților sale de anihilare atunci când intră în contact cu materia obișnuită.

Pe parcursul ultimilor ani, oamenii de știință au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește încetinirea și stocarea antihidrogenului, chiar și pe termene scurte, fiind un pas crucial în explorarea acestui domeniu fascinant al științei.

Motivul pentru care prețul antimateriei este unul astronomic

Producerea antimateriei este asociată cu costuri astronomice, dat fiind procesul complex și tehnologia avansată necesară. În centrul acestui proces se află CERN, Acceleratorul de particule din Geneva, o construcție gigantică și complexă care accelerează particule la viteze apropiate de cea a luminii.

Moș Crăciun de la Primăria Vaslui a rămas fără cadouri. Copiii au izbucnit în plâns. Părinții, revoltați: „Să vă fie rușine”

Manipularea antimateriei reprezintă, de asemenea, o adevărată provocare, deoarece aceasta se anihilează rapid în momentul în care intră în contact cu materia obișnuită.

În ce măsură poate antimateria să devină o armă

Specialiștii de la European Organization for Nuclear Research (CERN) depun resurse semnificative în cercetări pentru a dezvolta metode eficiente de a reține și controla antimateria. Această substanță ar putea să devină - dacă obstacolele actuale vor fi depășite - o formidabilă sursă de energie, cu potențialul de a revolutiona complet modul de furnizare a electricității. Potențialul său energetic extraordinar ar permite dezvoltarea unor tehnologii avansate și sustenabile, care ar putea alimenta orașe întregi fără a lăsa în urmă nicio amprentă de carbon.

Pe lângă beneficiile pe care le-am putea obține din exploatarea antimateriei, trebuie să fim conștienți și de riscurile pe care le implică. Dacă antimateria ar fi controlată în mod corespunzător, ar putea deveni cel mai puternic instrument militar dezvoltat vreodată de om. Armele bazate pe antimaterie ar avea un potențial distructiv incredibil și ar putea schimba echilibrul puterii la nivel global. De aceea, este esențial ca această tehnologie să fie supusă unor reglementări și controale riguroase pentru a preveni utilizarea ei în scopuri negative. 

O nouă metodă de înșelăciune pune pe jar părinții. Hackerii clonează vocile copiilor cu ajutorul inteligenței artificiale

Mai multe articole despre:
antimateria cern substanta valoroasa arma