MENIU

CEA MAI SCĂZUTĂ TEMPERATURĂ a iernii: minus 23,6 grade Celsius. Vremea rămâne rece

CEA MAI SCĂZUTĂ TEMPERATURĂ din țară în această iarnă: minus 23,6 grade Celsius / Foto: Arhiva MEDIAFAX

Cea mai scăzută temperatură din această iarnă s-a înregistrat, sâmbătă dimineaţă, la Miercurea Ciuc, unde au fost minus 23,6 grade Celsius.

Meteorologul Lajos Krisztina de la stația meteorologică din Miercurea Ciuc a declarat corespondentului MEDIAFAX că minima acestei ierni în Harghita, de minus 23,6 grade Celsius, a fost consemnată după ora 04.00 și a stagnat la aceeași valoare timp de aproape două ore, după care s-a instalat ceaţa şi valorile termice au început să urce foarte uşor.

Temperaturi deosebit de scăzute s-au înregistrat și la Joseni, unde minima dimineții a fost de minus 20,5 grade Celsius, la Toplița au fost minus 17,3 grade, iar la Bucin meteorlogii au măsurat o valoare termică minimă de minus 7,4 grade Celsius.

Singura minimă pozitivă în Harghita, de 0,3 grade Celsius, a fost consemnată sâmbătă dimineaţă la staţia meteorologică din Odorheiu Secuiesc.

Meteorologul Lidia Gheorghieş de la Centrul Meteo Regional Târgu Mureş a declarat corespondentului MEDIAFAX că temperatura minimă înregistrată la Miercurea Ciuc sâmbătă dimineaţă a fost cea mai scăzută din ţară şi din acest sezon.

Potrivit acesteia, în zona depresionară din estul Transilvaniei vremea se menține la fel de geroasă, cu temperaturi similare, "posibil uşor mai scăzute duminică dimineaţă decât cele de astăzi", în special noaptea și dimineața, presiunea atmosferică este ridicată, ceea ce înseamnă că precipitaţiile vor lipsi, iar vântul va sufla moderat, cu intensificări la munte, unde va spulbera zăpada.

Ninsorile s-au oprit în Harghita, cel mai consistent strat de zăpadă din judeţ, de 55 de centimetri, fiind la Bucin, în timp ce la Miercurea Ciuc statul depus măsoară 34 de centimetri, iar la Joseni 28 de centimetri.

Minima absolută a lunii februarie în Harghita, de minus 35,2 de grade Celsius, s-a înregistrat în anul 1987 în Miercurea Ciuc, iar maxima absolută a lunii, de 16,3 grade Celsius, a fost consemnată în anul 2008 în aceeaşi localitate.

Vremea va fi rece în continuare, sunt posibile ninsori

Chiar dacă astăzi valorile termice vor marca o creştere, vremea încă este rece, mai ales în regiunile extracarpatice. Dimineaţa a fost geroasă în centru, sud şi est iar maximele zilei au fost cuprinse între minus 10...minus 9 grade în nordul Moldovei şi 5...6 grade în Dealurile de Vest. În sudul şi estul ţării cerul va fi noros şi local va ninge slab. În restul ţării cerul va fi temporar noros. Vântul va avea intensificări la munte, în sud-vest, nord-est şi pe arii restrânse în celelalte zone. În zonele joase va fi ceaţă asociată cu chiciură.

Duminică, temperatura continuă să crească dar în sudul, centrul şi estul ţării vremea este tot rece pentru data din calendar, local geroasă dimineaţa şi seara în Moldova şi Transilvania. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între minus 6 grade în nordul Moldovei şi 6-7 grade în Maramureş şi în Dealurile de Vest. În sud-vestul, sudul şi estul ţării cerul va fi mai mult noros şi local va ninge. În restul ţării, cerul va fi variabil. În zonele joase izolat va fi ceaţă, asociată şi cu depunere de chiciură.

În Capitală, tot rece pentru această perioadă dar cu valori termice mai mari decât sâmbătă: minus 6, minus 5 grade dimineaţa şi în jurul valorii de minus 1 grad la amiază. Cerul va fi noros şi trecător va ninge slab.

Luni în sudul, estul şi parţial în centrul ţării, vremea se va menţine rece, geroasă dimineaţa în cea mai mare parte a Moldovei şi Transilvaniei şi în Subcarpaţii Getici. În restul ţării regimul termic este apropiat de cel normal pentru data din calendar şi chiar puţin deasupra acestuia. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în sud şi sud-est, unde izolat va mai ninge slab. Pe spaţii restrânse, dimineata, în zonele joase de relief se va semnala ceaţă asociată cu chiciură. Vântul va mai avea unele intensificări în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi nordul Moldovei, dar mai ales în sudul Banatului şi pe crestele montane înalte. Temperaturile maxime, în uşoară creştere vor avea valori de la minus 7 grade în depresiuni până la 9 grade în Dealurile de Vest şi în Maramureş.

În Bucureşti, vremea se va menţine rece pentru această dată. Dimineaţa, minus 5, minus 4 grade şi la amiază, minsu 2, minus 1 grad. Cerul va avea înnorări şi vor fi condiţii de fulguială.