MENIU

Cea mai sângeroasă zi din Myanmar - cel puțin 18 oameni au fost uciși și 30 au fost răniți în ultimele 24 de ore

Proteste Myanmar Foto: Twitter.com

Cel puțin 18 manifestanți au fost uciși duminică în Myanmar, după ce poliția a deschis focul asupra protestatarilor, aceasta fiind cea mai sângeroasă zi de la lovitura de stat a militarilor de la începutul lunii februarie. Protestatarii sunt în stradă de mai multe săptămâni, în mai multe orașe, și denunță lovitura de stat a Armatei de la 1 februarie. Ciocnirile cu forțele de ordine au transformat Yangonul, dar și alte orașe din întreaga țară în adevărate câmpuri de luptă.

 

Bilanțul a fost comunicat de Biroul ONU pentru Drepturile Omului, iar decesele s-ar fi înregistrat în mai multe orașe ale țării, între care Yangon, Dawei și Mandalay. Decese ale protestatarilor împușcați de poliție au fost raportate în Yangon, Dawei și Mandalay, unde forțele de represiune au folosit muniție de război, tunuri cu apă și gaze lacrimogene. 

Mai multe înregistrări video au apărut duminică pe rețelele sociale care arată cum protestatarii fug de poliție, cum se adăpostesc în baricade și oameni care zac plini de sânge. 

Potrivit bilanțului neoficial, comunicat de ONU, sunt cel puțin 30 de răniți.

Forțele de securitate au început încă de sâmbătă reprimarea dură a protestelor, după ce în ultimele săptămâni oamenii au manifestat pașnic.

„Dacă ne împing, ne vom ridica. Dacă ne atacă, ne vom apăra. Nu vom îngenunchea niciodată în fața cizmelor militare", spune Nyan Win Shein, un participant la proteste, în Yangon, citat de Reuters

Un altul a declarat că poliția a început să tragă, fără avertisment, de îndată ce protestatarii s-au adunat.

Armata din Myanmar a preluat puterea pe 1 februarie, în urma unei lovituri de stat, după arestarea consilierului Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi a preşedintelui Win Myint și a altor lideri politici. Armata a invocat "fraude electorale" în scrutinul parlamentar desfăşurat în noiembrie 2020, afirmații respinse însă de Comisia Electorală. Partidul condus de Aung San Suu Kyi a câștigat alegerile cu peste 80% di n voturi. După preluarea puterii, puterea militară a declarat stare de urgență pentru un an. Lovitura de stat a fost dată chiar cu câteva ore înainte ca noul parlament să-și înceapă prima sesiune.

Aung San Suu Kyi nu a mai fost văzută de la arestarea și încarcerarea sa în capitala Nay Pyi Taw, la începutul loviturii de stat. Ea ar urma să apară, luni, în fața unui tribunal, sub acuzația de deținere a unor mijloace de telecomunicații neînregistrate și de încălcare a restriciilor specifice pandemiei de coronavirus.

Myanmar (Burma) a fost colonie a Imperiului Britanic și și-a câștigat independența în 1948, fiind condus ulterior, în cea mai mare parte, de armată. Restricțiile militare s-au diminuat treptat din 2010 iar în 2015 au avut loc alegeri libere, urmate de instalarea, în 2016, a guvernului condus de Aung San Suu Kyi.