MENIU

Cea mai mare problemă cu inteligența artificială pe care cercetătorii n-au luat-o în calcul

Robocalipsa, boala mileniului. Ce se întâmplă când Inteligenţa Artificială decide în locul nostru

În ultimii ani, oamenii de știință au început să creeze roboți din ce în ce mai performanți. Așa se face că inteligența artificială a ajuns să fie capabilă să creeze fețe noi de oameni. Ce secret întunecat ascunde, de fapt, inteligența artificială?

De exemplu, cercetătorii au creat recent un algoritm avansat de inteligență artificială care generează fețe umane în mod continuu. Ceea ce este și mai terifiant este că aceste persoane nu există, de fapt, în realitate.

„Această persoană nu există" (ThisPersonDoesNotExist.com) nu are vreun meniu sau buton, iar singurul gest pe care poți să-l faci după ce l-ai accesat este să apeși pe refresh pentru a obține o nouă față umană generată de o inteligență artificială.

Unei creații asemănătoare au dat naștere și cercetătorii de la NVIDIA. Mai exact, aceștia au proiectat un algoritm care poate crea fețe extrem de realiste. Detaliile precum urma rămasă după bărbierit, pistruii și porii sunt atât de convingătoare, încât nu ai avea de unde să știi că în poze nu sunt persoane reale dacă nu ți-ar spune cineva acest lucru.

Care este secretul întunecat din spatele inteligenței artificiale

Ei bine, inteligența artificială folosește poze cu oamenii reali fără consimțământul lor pentru a se antrena. Un exemplu concret în acest sens este cel al inteligenței artificiale de la IBM, care a folosit un milion de fotografii din conturile publice de Flickr pentru a se antrena, fără a-i anunța însă pe fotografi sau pe oamenii din poze.

„Acesta este secretul mic și întunecat al antrenării inteligențelor artificiale", a subliniat profesorul de drept de la New York University, Jason Schultz. „Cercetătorii pur și simplu apucă orice fotografii sunt disponibile".

Modul în care sunt folosite pozele cu fețele oamenilor fără ca aceștia să știe este îngrijorător. „Oamenii și-au oferit consimțământul de a-și împărtăși fotografiile într-un ecosistem al internetului diferit", a explicat co-directoarea de la AI Now Institute, Meredith Whittaker. „Acum sunt distribuiți fără voia lor sau fără știrea lor în antrenamentele sistemelor care ar putea să fi folosite în moduri opresive împotriva comunităților lor".

Sursă

Mai multe articole despre:
tehnologie probleme inteligenta artificiala