MENIU

Cea mai bună rețetă de mucenici moldovenești - Preparat de POST sau normal

Macinicii moldovenești au forma cifrei 8 și sunt făcuți din aluat de cozonac, de post sau de dulce, unși cu miere și pudrați din belșug cu nuca.

Când se fac mucenicii moldovenești?

În fiecare an, pe data de 9 martie, este Sărbătoarea celor 40 de mucenici din Sevastia. În Moldova, în cinstea acestei sărbători, se pregătesc 40 de colaci numiți sfințișori, bradosi sau mucenici. Macinicii moldovenești au forma cifrei 8 și sunt făcuți din aluat de cozonac, de post sau de dulce, unși cu miere și pudrați din belșug cu nuca.

Daca vreți să faceți mucenici de dulce, este bine că aluatul să fie că la gogoșile la cuptor.

Rețetă colacilor mucenici nu este deloc complicata și, daca aveți prichindei prin preajma, vor fi încântați să formeze mucenicii.

Aluatul mucenicilor moldovenești este de post, este uns o parte din ei cu gălbenuș, pentru cei care au gustat din ei și nu țin post, și o parte cu lapte de soia. Sunt la fel de pufoși și delicioși în ambele variante.

Ingrediente – Mucenici moldovenești de post (8-9 bucăți)

500 g faina;

25 g drojdie proaspătă/7 g drojdie uscata;

70 ml ulei;

100 g zahar;

260 ml lapte de soia/lapte de vaca/apa;

1 vârf cuțit sare;

1 linguriță plina coaja de portocala rasa;

cca 100 – 150 g nuca măcinată;

4-5 linguri miere.

Mod de preparare – Mucenici moldovenești cu nuca

Preparare aluat de post pufos pentru mucenici

Punem faina într-un vas, iar în centrul ei adaugăm drojdia dizolvata în laptele sau apa călduță, uleiul, zaharul și coaja rasa de portocala.

Frământam până când aluatul prinde consistenta, apoi adaugăm un vârf de cuțit de sare și framanatam până obținem un aluat elastic.

Acoperim aluatul și îl lașam la dospit, într-un loc cald, până își dublează volumul.

Cum dam forma delicioșilor mucenici cu aluat de cozonac

Formam șnururi lungi, și nu foarte subțiri, de aluat din care formam ulterior mucenici în forma de 8. Punem mucenicii de post în tava de cuptor tapetata cu hârtie de copt. Lașam o distanta de câțiva cm intre ei.

Lașam mucenicii moldovenești de post la crescut 1 ora, acoperiți cu un șervet, într-un loc călduț, apoi îi ungem cu puțin lapte de soia sau apa călduță.

Mucenici moldovenești - preparare

Coacem mucenicii moldovenești în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 15-20 minute.

Mucenici moldovenești în tava

Încălzim mierea pe foc mic, cca 1 minut, până devine puțin mai fluida.

Ungem mucenicii moldovenești calzi cu mierea calda, îi pudram cu nuca din belșug și îi servim. Sunt divin de pufoși!

Mucenici moldovenești însiropați

Multa lume prefera să insiropeze mucenicii. Pentru sirop, punem într-o crăticioară 600 ml apa și 250 g zahar și fierbem până când zaharul este complet dizolvat. Adaugăm coaja de lămâie rasa și esență de rom după gust, apoi acoperim crăticioară cu un capac și lașam siropul să se răcească. Scufundam mucenicii ușor călduți, în sirop, cca 1 minut, apoi îi așezam într-o tava și îi lașam cca 30 de minute. ÎI ungem cu miere și apoi îi tăvălim prin nuca măcinată.

Sursa: lauraadamache.ro

Mai multe articole despre:
mucenici reteta preparat