MENIU

Ce trebuie să faci urgent în cazul în care copilul s-a înecat cu mâncare

Scutece pentru copii

Copiii mici au tendința de a băga diverse obiecte în gură, ceea ce îi predispune la a se îneca. De asemenea, unele alimente pot prezenta pericol de înec. Cei mici nu au capacitatea de a tuşi suficient de tare sau de a împinge înapoi resturile care au blocat căile respiratorii. De aceea, trebuie sa fim permament atenţi la copil în timp ce acesta manâncă şi să fim mereu pregătiţi să ii acordăm primul ajutor. 

Un copil care se îneacă are reflexul de a tuși pentru a da afară acel obiect.  Nu trebuie să intervenim în cazul niciunui copil care poate să tușească cu forță. Asta pentru că presiunea care se creaază în torace prin forța tusei este cea mai mare presiune și are eficiența cea mai mare de a elibera căile aeriene. Trebuie să intervenim când copilul nu mai poate să tușească și când tusea devine ineficientă.

La copiii până într-un an nu avem voie să facem manevra Heimlich pentru că aceștia au organele din abdomen foarte expuse și se pot produce leziuni. Se procedează astfel: se ia copilul, se susține partea osoasă a mandibulei pe mână, sprijinim mâna de ceva dur pentru stabilitate și facem cinci lovituri toracice, între omoplați. Se mută copilul pe mâna cealaltă și se fac cinci compresii toracice. Dacă se vede obiectul, se scoate folosind un singur deget. Dacă nu, se repetă procedura.

Pentru copiii mai mari, se aplică manevra Heimlich

Mai multe articole despre:
null