MENIU

Ce spune vicepremierul Ucrainei despre vizita lui Iohannis la Kiev

Sursa foto: INQUAM / George Călin

Vicepremierul Ucrainei, Olha Stefanishyna, a vorbit, într-un interviu în exclusivitate, despre vizita președintelui Klaus Iohannis la Kiev.

„Considerăm această vizită ca un semn de solidaritate cu noi și înțelegem importanța ei, la un asemenea nivel, mai ales pentru că are loc într-o țară aflată în război și în această combinație, cu președintele Iohannis și alți trei lideri europeni. Va fi o vizită istorică, din punctul meu de vedere, și sunt convinsă că discuțiile se vor axa pe decizia finală privind perspectiva proiectului european, ce se întâmplă cu Ucraina și Moldova, dacă vor fi parte din UE.

Cred că vizita celor patru este ea însăși un pas optimist, demonstrând că este o dezbatere reală și dorința de a se găsi o soluție și a nu se irosi acest moment istoric. În acest moment înțelegem că vasta majoritate a statelor UE sunt pentru de acord să ofere un răspuns Ucrainei, nu știu încă în cazul Moldovei cum stau lucrurile pentru că eu gestionez aderarea Ucrainei. Există susținere în rândul populației, ucrainenii sunt pentru aderarea la UE, la fel și cele mai multe state membre.

Este clar că va fi o dezbatere complicată, dar pentru noi, în această etapă este important să avem o primă decizie prin care să i se garanteze Ucrainei statutul de candidat. Mai departe, se vor purta discuții cu privire la aderarea efectivă, sunt multe probleme legate de acest lucru, ține de politicile externe și noi vom fi pregătiți pentru a ne implica și suntem conștienți că va dura.

Raportul de forțe dintre ucraineni și ruși este de 1 la 20, iar Rusia este dotată cu artilerie grea în timp ce Ucraina abia acum începe să primească armament cu rază lungă de acțiune, dar nu este suficient pentru a avea o victorie masivă asupra teritoriilor ocupate. Este foarte important să ne fie furnizat astfel de armament într-o cantitate mai mare, precum sistemele de lansare multiplă. Avem absolută nevoie pentru a ne putea recuceri zonele ocupate și pentru a ne salva teritoriul, ceea ce se poate întâmpla doar cu armele în mână”, a precziat vicepremierul Ucrainei, într-un interviu în exclusivitate.