MENIU

Ce spune un expert român în politici de sănătate publică despre Omicron! Anunț îngrijorător despre testele COVID-19

Alerta din cauza OMICRON FOTO: Shutterstock

Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, a explicat care sunt motivele reale de îngrijorare legate de noua tulpină de coronavirus numită Omicron. Din datele existente, rezultă că noua tulpină nu dă forme mai severe de boală şi încă nu există date îngrijorătoare despre transmisibilitatea acesteia. 

O problemă reală ar putea fi dată de capacitatea testelor rapide de a depista tulpina şi de a indica faptul că o persoană este pozitivă sau nu. Până în acest moment, se ştie doar că testele PCR pot depista tulpina Omicron.

În ceea ce priveşte secvenţierile în vederea identificării tulpinii Omicron, în România, expertul apreciază că e posibil să avem rezultate negative în primele etape de secvenţiere şi să avem rezultate pozitive la cazurile de import, la persoanele care au venit sau au tranzitat ţări din Africa de Sud sau marile aeroporturi europene, scrie news.ro.

Încă nu se ştie dacă vaccinurile existente pe piaţă sunt eficiente şi împotriva noii variante de coronavirus. Cei vaccinaţi sau care au trecut prin boală pot face forme medii sau uşoare atunci când se infectează cu tulpina Omicron, spune Ioana Stăncel. Tulpina poate să fie prezentă deja în România. 

Pentru perioada de sărbători, probabil că trebuie să avem o preocupare de sănătate publică privind turiştii, cetăţenii români care vin din statele europene unde deja tulpina este prezentă. 

Mai multe articole despre:
covid coronavirus pandemie vaccin restrictii