MENIU

Ce spune guvernatorul BNR despre riscul unei aterizări forțate a economiei în 2018

Mugur Isărescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în fața comisiei economice din Senatul României că subiectul unei aterizări forțate a economiei românești se află pe lista de îngrijorări ale Băncii Centrale, însă situația este mult diferită față de anii 2007-2008, înainte de marea criză economică.

Întrebat dacă există în momentul de față riscul unei aterizări forțate a economiei, cum a reieșit din avertismentele Comisiei Europene, Mugur Isărescu a precizat că sunt două diferențe majore față de perioada 2007-2008:

"Prima diferență ține de amplitudinea dezechilibrelor. Avem o problemă cu dezechilibrele și acum, dar nu neapărat cu mărimea lor. Atunci deficitul extern (de cont curent - n.r.) era de 12-14%, acum este 3,5-4%. Diferența este enormă. A doua diferență vine din situația Băncii centrale și a politicile guvernamentale. Constrângerile europene legate de deficit, ne fac să avem un deficit sub 3%. Avem discuții despre calitatea bugetului, dar lucrăm totuși cu aceste deficit. Atunci era un deficit structural spre 9%", a explicat Mugur Isărescu.

Șeful Băncii Centrale spune că există în prezent instrumentele necesare de intervenție pentru a evita o aterizare dură a economiei: "Avem acum o problemă cu prociclitatea. Nu este ușor de înțeles, dar conlucrăm cu Guvernul, cu Ministerul de Finanțe, cu Comisia Europeană, asta ne va ajuta să evităm o aterizare brutală".

Principala provocare a BNR este de a ține sub control economia fără a o brusca.

"În regulamentul nostru se spune că BNR va sprijini acțiunea Guvernului fără a pune în pericol mandatul principal, stabilitatea prețurilor. Este o exprimare oarecum conflictuală. Facem asta prin dialog continuu cu Executivul. Noi am cântărit foarte bine deciziile. Nu a fost o decizie ușoară, să majorăm dobânda-cheie de două ori în două luni. Au fost discutate toate aspectele în comisiile de specialitate", a precizat Isărescu.

Liderii alianței de guvernare PSD-ALDE au acuzat Banca Centrală că nu a ținut sub control creșterea galopantă a prețurilor.

Liviu Dragnea, șeful PSD, a trimis o scrisoare către BNR în luna februarie în care cerea explicații cu privire la nivelul foarte ridicat al inflației.

Acum, guvernatorul Mugur Isărescu explică că, indiferent de faptul presiunile venite din zona politică care invocă votul popular, oficialii BNR se află puși cu spatele la zid din cauza legităților economice:

"Suntem acuzați că am dat cu capul ca berbecul în creșterea economică. Cred că, în contextul dat, am reacționat proporțional cu riscurile și credem că aceste decizii vor da roade. Nu împărtășesc viziunea conform căreia cursul valutar va ajunge la un nivel pe care nu pot să-l pronunț și inflația la fel", a declarat Mugur Isărescu în comisia economică de la Senat.

Întrebat dacă au existat presiuni din partea PSD cu privire la politicile macro-economice, Mugur Isărescu a oferit un răspuns nuanțat.

"Nu avem cum (să fim sub presiunea PSD -n.r). Noi acționăm conform legii, suntem oameni responsabili. Nu ne abatem de la standardele europene. Este adevărat că avem discuții, nu neapărat contradictorii, dar de pe poziții deosebite, însă nu acceptăm presiunile. Acționăm conform legităților economice, acestea ne pun cu spatele la zid. Cineva ne poate spune: Avem votul popular, dar noi răspundem: Atât poate economia", a explicat Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu arată cu degetul spre guvernele PSD pentru creșterea galopantă a prețurilor

Dragnea a anunțat în luna februarie că va trimite Băncii Naționale a României o scrisoare pentru a primi explicații cu privire la nivelul foarte ridicat al inflației.

"E bine să întrebaţi şi Banca Naţională. Eu o să trimit o scrisoare domnului guvernator şi aştept nişte răspunsuri. Aş vrea să văd şi care a fost implicarea BNR în asta pentru că e o chestie foarte serioasă. Trebuie nişte răspunsuri", a spus atunci Dragnea.

Mai multe articole despre:
BNR Mugur Isărescu guvernatorul BNR