MENIU

Ce spune FMI despre IMPOZITUL PROGRESIV

<p>Christine Lagarde, şefa FMI</p>

Măsurile de austeritate implementate în unele ţări bogate, luate uneori sub presiunea Fondului Monetar Interaţional (FMI), au contribuit la creşterea inegalităţilor sociale, se menţionează într-un raport al FMI emis ieri. În raport, experţii propun măsuri care ar putea echilibra aceste inegalităţi, printre care şi sprijinirea unei fiscalităţi "mai progresive" pentru cei mai bogaţi.

În acest sens, Fondul sugerează că se pot adopta "impozite mai mari pentru cei mai avuţi decât pentru clasa de mijloc". De asemenea, Fondul îndeamnă la creşterea impozitării proprietăţilor funciare, potrivit EVZ.ro.

"Vasta consolidare bugetară în curs în mai multe economii a dat naştere unor îngrijorări legate de potenţialul său impact asupra inegalităţilor", scriu economiştii FMI în acest raport privind inegalităţile sociale.

Aceştia admit că planurile de austeritate, necesitatea de a face economii bugetare, conduc la la pierderi de locuri de muncă , care au "tendinţa de a consolida inegalităţile.

Afectaţi sunt cei mai puţin favorizaţi, ale căror venituri depind aproape în totalitate de salarii. Potrivit acestor experţi, "inegalităţile au crescut" în aproximativ jumătate din ţările europene care au efectuat "ajustări bugetare" în perioada 2007-2012. Raportul face referire în special la ţări precum Iralnda sau Grecia, care s-au confruntat cu crize majore şi au recurs la măsuri dure de austeritate.

Mai multe articole despre:
FMI impozit progresiv