MENIU

Ce se întâmplă cu pensiile românilor. Calcule care arată de ce sistemul de pensii este gata să se prăbușească

Apar noi date alarmante care arată că sistemul de pensii ar putea fi în pericol în următorii ani! Numărul copiilor nou năsuți este în scădere de ani buni, iar cel al persoanelor de peste 85 de ani se dublează. 

Datele îngrijorătoare vin chiar de la Banca Mondială care a analizat situația din mai multe state europene. Concret, sistemul de pensii ar putea deveni nesustenabil din cauza numărului prea mic de salariați în raport cu cel al pensionarilor. Deja în anumite județe din țară, dezechilibrul este unul semnificativ. 

Analiza Băncii Mondiale în toate statele europene arată ce se va întâmpla în viitor cu sistemul de pensii. Dacă ne referim la România, datele ne arată ceea ce știam deja, însă sunt amplificate, având în vedere că sunt experți care atrag atenția că sistemul de pensii ar putea fi în pericol:

În acest moment, pe piața muncii numărul celor activează este unul destul de mic în raport cu cel al pensionarilor, iar natalitatea este în scădere. Dacă media la noi în țară era în 1960 de 2,3. în acest moment este de doar 1,6.

Date de la INS arată că până în anul 2060 populația tânără va fi în scădere tocmai din cauza acestui fenomen al scăderii natalității, ceea ce  înseamnă că am putea avea probleme în ceea ce privește plata pensiilor.  

În acel moment, va crește acea rată de dependență, ceea ce înseamnă că numărul prea mare de pensionari ar putea deveni o povară pe sistemul public, având în vedere că numărul de salariați va fi din ce în ce mai mic.

Avem date care ne arată deja acest lucru.Vedem că în prezent în țara noastră sunt 8 pensionari susținuți de 10 salariați la nivel național. În Teleorman, spre exemplu, 10 salariați susțin pensiile a 15 persoane iar în Ilfov, în apropiere de Capitală vedem 10 salariați la 13 pensionari.