MENIU

Ce se întâmplă cu locurile de muncă ale românilor? Raspunsul autorităților

În timp ce peste un milion de angajați din România nu știu ce se va întâmpla cu locurile lor de muncă, oficialii dau asigurări că mediul de afaceri va fi sprijinit. Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu promite măsuri pentru românii care au rate la bănci şi le transmite micilor afaceriști că nu este nevoie de certificat de stare de urgenţă pentru cei care vor să apeleze la ajutorul de stat. Ministrul Economiei, Virgil Popescu face apel la angajatori să nu trimită oamenii în şomaj, informează Realitatea PLUS.

Deși ordonanța de guvern pentru combaterea efectelor coronavirusului a fost publicată în Monitorul Oficial, antreprenorii sunt neîncrezători și așteaptă clarificări din partea autorităților. Sute de mii de români sunt în șomaj tehnic sau au fost trimiși acasă de angajatori, informează Realitatea PLUS.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu cere patronilor de firme să păstreze angajaţii şi să apeleze la ajutorul statului.

”Aș ruga firmele să nu trimită oamenii în șomaj. Să facă acea declarație pe propria răspundere că le-au scăzut încasările cu 25 la sută. Vor beneficia de somaj tehnic”, spune Virgil Popescu.

Guvernul va plăti șomajul tehnic pentru angajații din companiile care au fost afectate de criza de  coronavirus. Indemnizaţiile sunt în valoare de minimum 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

”Banii trebuie să ajungă direct la salariați, să nu avem vreo surpriză că plățile se fac prin intermediul companiilor. Mă aștept că majoritatea imm-urilor să nu poată trece peste această criză neajutate despre câte contracte suspendate putem vorbi la finalul acestei perioade? Ne putem aștepta și la un milion,  putem depăși  un milion de salariați”, mai adaugă Virgil Popescu.

În paralel, Ministrul Muncii, Violeta Alexandru şi ministrul Finanţelor dau asigurări că toate pensiile și salariile celor din sistemul bugetar vor fi plătite la timp.

”Da, banii sunt prevăzuți în buget. Nu există informații suplimentare care să inducă ideea că nu s ar majoră pensiile sau nu s ar plăti salariile în sistemul public”, spune Violeta Alexandru.

”Nu sunt presiuni pe buget pe partea de finanțare. Toate salariile , pensiile, ajutoarele chiar și banii pt imm-uri sunt asigurați și vor ajunge la timp”, adaugă Florin Cîțu.

 

Mai multe articole despre:
florin citu violeta alexandru