MENIU

Ce se întâmplă când te abții să STRĂNUȚI. Să nu mai faci asta niciodată!

Ce se întâmplă atunci când strănuţi

Începi să ai acea senzație de mâncărime în nas, foarte familiară de altfel, și deja știi ce urmează să se întâmple. În jurul tău este o tăcere absolută, iar tot ce îți dorești este să eliberezi brusc un strănut puternic. De ce, te întrebi, de ce trebuia să se întâmple chiar acum?! E ca și cum corpul tău ar face-o într-adins!

În primul rând, trebuie să înțelegem că strănutul a fost creat și apare dintr-un motiv anume. Acest motiv este de a elimina diferitele particule și bacterii care au fost stocate în nas sau chiar dincolo de acesta. Datorită strănutului, putem să ne curățăm cavitățile nazale și întregul corp de microorganisme care pot dăuna sănătății noastre. 

Strănutul este unul dintre cele mai puternice reflexe pe care corpul uman le are. Datorită acestuia, putem să suflăm aerul la viteza de 160km/h și la distanță de 3 metri. Impresionant?

Pentru a putea strănuta, mai multe părți ale corpului uman cooperează. Principalul protagonist este nasul. Stresul este creat din cauza iritației receptorilor din interiorul acestuia. Apoi plămânii sunt umpluți cu aer, corzile vocale închid traheea, nasul produce o secreție care ajută la eliminarea particulelor și … bum! Strănutăm. Desigur, întregul proces este controlat de creier.

Strănutul este un reflex involuntar al organismului. Asta înseamnă că nu îl poți controla, indiferent de voința ta. E posibil să restrângi consecințele acestuia, dar nu îl poți împiedica în întregime. Dar ce se întâmplă atunci când te abții de la strănutat?

În primul rând, prin reținerea strănutului, reții bacteriile care au fost stocate în tractul respirator. În plus, presiunea creată trebuie să găsească un loc de evadare. Unul dintre ele este globul ocular și, în cazuri extreme, poate provoca daune. Cu toate acestea, este posibil ca presiunea să-și găsească locul în ureche. Aici daunele pot fi grave, deoarece pot afecta timpanul. Este o parte foarte delicată a corpului și este foarte ușor de avariat, mai ales din interior.

În afară de aceasta, pentru câteva momente, aproape toate procesele vitale ale organismului sunt oprite. Este foarte curios că lumina puternică poate provoca strănut și, potrivit datelor, aproximativ 10% din populație este susceptibilă la strănut după expunerea la lumină. Foarte rar strănutăm în timpul somnului datorită sistemului nervos care împiedică strănutul să ne trezească.