MENIU

Ce s-a aflat despre programul Tobol, arma secretă prin care Rusia speră să elimine sistemul Starlink în Ucraina

Conform unui raport secret al serviciilor secrete americane, se pare că încercarea Rusiei de a perturba accesul forțelor ucrainene la internet prin vizarea sateliților Starlink, furnizați de miliardarul Elon Musk Kievului încă de la începutul războiului, este mai avansată decât se credea anterior.

Potrivit unei evaluări secrete, Moscova a experimentat sistemele sale de război electronic Tobol timp de câteva luni în încercarea de a perturba transmisiile Starlink în Ucraina.

Documentul, care a fost dezvăluit online prin intermediul platformei de mesagerie Discord și datează din martie, nu indică dacă testele Rusiei au fost de succes. Cu toate acestea, descoperirea este remarcabilă, deoarece pare să confirme ceea ce observatorii au presupus anterior: că un program aparent conceput pentru a proteja sateliții Kremlinului poate fi folosit pentru a-i ataca pe cei folosiți de adversarii săi.

Firma SpaceX, care deține Starlink, a refuzat să comenteze informațiile. În primăvara trecută, Elon Musk a abordat scurt încercările Kremlinului de a viza tehnologia, scriind pe Twitter în luna mai că, deși Starlink și-a demonstrat rezistența împotriva unor astfel de încercări de "bruiaj și hacking", rușii păreau să-și intensifice eforturile, conform Washington Post.

Pentru armata Ucrainei, Starlink s-a dovedit a fi un ajutor vital, deoarece aceasta se bazează pe terminalele portabile pentru a comunica pe câmpul de luptă și pentru a transmite informații. În timp ce forțele ruse au reușit să dezactiveze capacitatea ucrainenilor de a utiliza alte echipamente de comunicații, inclusiv radiouri și telefoane mobile, semnalele satelitului sunt mai dificil de perturbat.

 „Aceste sisteme constituie un strat important în rețeaua de comunicații a Ucrainei”, a declarat maiorul Charlie Dietz, purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării. Accentul departamentului, a adăugat el, „rămâne pe furnizarea către ucraineni a capabilităților de satelit de care au nevoie”.

Kostiantin Zhura, un purtător de cuvânt al ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că oficialii de la Kiev sunt conștienți de eforturile Rusiei și „iau măsuri pentru a le neutraliza”. 

Potrivit unui raport publicat luna aceasta de Secure World Foundation, un grup finanțat privat, axat pe securitatea și sustenabilitatea spațială, analiștii au identificat cel puțin șapte complexe Tobol în Rusia, toate fiind situate în apropierea instalațiilor utilizate pentru urmărirea sateliților.

Conform Secure World Foundation, interferența sateliților poate avea loc în două locuri: în spațiu, prin țintirea directă a sateliților și la sol, unde armele pot viza receptori. Interferența care are loc în spațiu îmbină semnalul cu transmisia originală, ceea ce distorsionează informațiile pe care toți utilizatorii acelui satelit le primesc. Potrivit lui Bart Hendrickx, un cercetător care a urmărit îndeaproape programul, Tobol funcționează aproape sigur în acest fel.

Metoda de la sol transmite un semnal pe aceeași frecvență ca satelitul, ceea ce împiedică dispozitivele conectate să primească semnalul legitim. Această metodă are o zonă de efect mai mică, pentru că depinde de un bruiaj care se apropie relativ de sistemele pe care intenționează să le perturbe. Tobol este conceput pentru a perturba semnalul în sine în drum spre terminal.

Documentul scurs descrie „experimentul operațional militar în curs de desfășurare al Rusiei pentru a viza sistemul de comunicații prin satelit Starlink peste Ucraina cu Tobol-1 al Rusiei” și identifică trei locații din Rusia unde au fost efectuate testele.

Experimentul, lansat la sfârșitul lunii septembrie, trebuia să dureze 25 de zile, spune evaluarea serviciilor de informații din SUA, dar au trecut mai mult de cinci luni de la începutul testelor până când documentul scurs a fost pregătit pentru înalți oficiali americani. Slide-ul de informare nu spune de ce experimentul a durat atât de mult, dacă Rusia a întâmpinat probleme sau dacă operațiunea a avut efectul scontat.

Mai multe articole despre:
sateliti rusia starlink tobol elon musk