MENIU

Ce record a depășit omenirea și cât de gravă e situația

Pentru prima dată în istorie, omenirea a reușit să provoace un dezastru ecologic de proporții colosale. Este vorba despre dioxidul de carbon eliberat în atmosferă, care a depășit valoarea de 415 părți per milion.

Ei bine, depășirea acestui prag macabru scoate la iveală impactul devastator pe care îl are omul asupra mediului înconjurător și implicit faptul că planeta se îndreaptă cu pași rapizi spre o catastrofă ecologică.

Datele alarmante provin de la oamenii de știință de la National Oceanic and Atmospheric Agency, care au realizat un studiu pentru a vedea cu cât a crescut nivelul de dioxid de carbon din atmosferă.

Dioxidul de carbon provoacă efectul de seră care va distruge planeta

Având în vedere situația dramatică la care s-a ajuns, peste un milion de specii sunt expuse riscului de a dispărea de pe fața Pământului din cauza activității umane și a emisiilor de carbon, care sunt un efect secundar al dezvoltării economice.

„Schimbările climatice, ce au fost legate în mod inevitabil de emisiile de carbon, vor crea costuri de 500 de miliarde de dolari pe an doar pentru SUA până în 2090”, potrivit studiului.

Efectul de seră este procesul prin care atmosfera captează o parte din energia solară, în consecință Pământul se va încălzi iar clima o va lua razna.

Experţii în domeniul climatic sunt de părere că o creştere a nivelului „gazelor cu efect de seră”, creştere provocată de activităţile umane, accentuează în mod artificial efectul de seră.

Gazele de seră includ dioxidul de carbon, rezultat din arderea combustibilului fosil şi defrişări, metanul, eliberat de pe plantaţiile de orez şi locurile de depozitare a gunoaielor, precum şi produse rezultate din arderi şi diferiţi compuşi chimici industriale.

Consecințele directe ale intensificării efectului de seră sunt schimbările fenomenelor naturale care afectează la rândul lor evoluția ecosistemelor.

Din acestă cauză, temperatura medie globala a crescut în ultimii o sută de ani cu 0,5 grade Celsius ceea cea determinat, la rândul ei, o creșterea a nivelului mărilor cu 20-25 centimetri.

Mai multe articole despre:
null