MENIU

Ce înseamnă dacă îți țiuie urechile și ce se spune în tradiția populară

În tradiţia populară, atunci când îţi ţiuie o ureche înseamnă că te vorbeşte cineva de bine. Cu cât ne ţiuie urechile mai tare şi mai des, cu atât suntem mai bucuroşi. De fapt, nu ar trebui să ne culcăm pe niciuna dintre urechi şi să dăm fuga la medic, pentru că, de multe ori, acesta este semn de boală. 

Ţiuitul în urechi sau tinitusul, după denumirea medicală ştiinţifică, reprezintă percepţia de sunete în urechi. Acestea sunt descrise de pacienţi ca ţiuituri, fluierături, pocnete, şuierături, susur sau vuiet de apă curgătoare.

Sunetele pot fi într-una din urechi sau în ambele şi pot fi percepute ca provenind din exteriorul sau din interiorul urechii. Afecţiunea poate apărea în orice formă de surditate sau la pacienţii cu auz normal. Deşi este atribuit deseori surdităţii de transmisie, acest simptom poate fi mult mai sever, indicând o anomalie vasculară, cum ar fi o tumoră glomică (tumoră a glomusului carotidian - mică masă de ţesut în sinusul carotidian), o boală vasculară ocluzivă carotidiană (ateroscleroza carotidiană), o malformaţie arterio-venoasă sau un anevrism arterial. De asemenea, au mai fost depistate cauze precum tumori localizate în globul ocular sau la nivel central, migrene sau epilepsie.

Pacientul suferind de tinitus trebuie, în primul rând, examinat de un specialist ORL pentru a determina dacă suferinţa este însoţită de o problemă de auz, medicul fiind în măsură să furnizeze informaţii detaliate referitoare la cauza şi opţiunea asupra tratamentului ce trebuie aplicat. 

Mai multe articole despre:
ureche ţiuit