MENIU

Ce faci dacă n-ai vechime la pensie?

S-au călcat în picioare pentru bilete la Balul Pensionarilor

Lipsa vechimii în muncă și stagiul de cotizare reprezintă probleme serioase pentru o mare parte dintre angajații ajunși la vârsta standard de pensionare, pentru că fie au muncit fără carte de muncă, pe bază de contract de colaborare sau drepturi de autor, ori angajatorul nu a plătit pur și simplu contribuțiile legale către fondul public de pensii.

Până la finele anului 2018, românii mai au posibilitatea de a achita retroactiv contribuța la pensii pentru perioade anterioare în care n-au fost asigurați în niciun sistem de pensii, însă numai în limita a cinci ani.

Măsura este prevăzută de Legea nr. 186/2016.

”Cumpărarea” vechimii poate fi făcută de orice persoană care încă n-a ieșit la pensie și care are perioade anterioare neasigurate în niciun sistem de pensii, fie că este vorba de sistemul public sau de un sistem neintegrat acestuia, cum ar fi, de exemplu, cel al profesiei liberale de avocat, în limita a cinci ani anteriori datei încheierii contractului de asigurare. Perioadele anterioare neasigurate nu pot fi perioade în care persoana interesată era obligată să fie asigurată în sistemul public de pensii.

Perioadele pentru care se fac plăți retroactive sunt potrivit legii „valorificate pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă, a pensiei anticipate, a pensiei anticipate parțiale și a pensiei de invaliditate”.

Detalii pe realitateafinanciara.net

Mai multe articole despre:
pensie vechime