MENIU

Ce este înecul uscat: afecţiunea care poate ucide chiar şi la o zi după ce ai fost la mare

Ce este înecul uscat: afecţiunea care poate ucide chiar şi la o zi după ce ai fost la mare / Foto: Arhivă

Înecul uscat poate surveni la câteva ore sau chiar şi la două zile după ce am fost la piscină sau am intrat în apa de mare. Este o afecţiune rară, care afectează în special copiii.

Vara este anotimpul perfect pentru o baie la piscină sau o bălăceală în mare. Trebuie avut mare atenţie, mai ales la copii. Cazul unui băiat de 10 ani din America a adus în atenţia lumii întregi pericolul înecului uscat, o afecţiune rară, dar de multe ori fatală. Copilul a fost la piscină, a înghiţit apă, iar când a ajuns acasă s-a simţit obosit. A mers la culcare şi a decedat în somn.

"Inecul uscat poate surveni atunci când o persoană, în special un copil, a fost la un pas de înecul clasic, dar a fost resuscitat şi salvat în primă fază. Poate apărea şi fără o experienţă traumatizantă. Dacă un copil s-a scufundat în piscină sau în mare accidental şi a înghiţit multă apă, este posibil ca o parte din aceasta să rămână în plămâni. Aceştia se inflamează şi se produce un edem pulmonar. Problemele pot apărea la câteva ore, dar şi la o zi sau două după ce am fost la piscină sau la mare", spune medicul internist Florin Tudor, citat de adevarul.ro.

Mai multe articole despre:
înec edem pulmonar înec uscat pericole mare